Fråga UTE: Turtips i skärgården?
Foto: Henrik Trygg

Fråga UTE: Turtips i skärgården?

I sommar ska jag sammanstråla med en gammal vän från min backpacker-tid på 90-talet, han kommer till Stockholm och jag reser ner från Sundsvall för att möta upp. Vill visa honom Stockholms skärgård på tre dagar, tanken är paddling + bo på vandrarhem/hotell. Har ni några bra turförslag? Är kajakvan men aldrig paddlat i Stockholm. Har lånat kajaker så vi kan starta var som helst.

Mvh
Jörgen

Carin Green svarar: Har ni bespetsat er på inomhusboende på sommaren – se till att boka i tid. Välj gärna ett område som tål lite vind om det skulle bli busigt just de tre dagarna ni tänker vara ute. Ni behöver ett område där det går att smita in mellan öarna och hitta lä om det behövs.
    Varför inte sjösätta på norra Värmdö och paddla ut i mellanskärgården? Landa på Svartsö och chilla på Krogen om ni föredrar ett minimum av matlagningsbestyr.
Fortsätt österut mot Stora Kalholmen, där förflyttas ni tillbaka till 1914, då livmedikus Larsson uppförde sitt sommarnöje. Här hittar ni en bastu, en riktig skärgårdspärla.
Välj hur långt eller länge ni vill paddla för att komma tillbaka till starten. Gör en avstickare runt en ö eller två för att få fler mil i kroppen – eller ta rakaste spåret. Det är en av fördelarna med området, ni kan paddla många dagar här utan att korsa ert eget kölvatten.
     Tips: Satsa på bra campingutrustning och få friheten att röra er vart ni vill beroende på dagsform och väder. Kanske känns det bättre att laga mat på en egen klippa än att sitta på restaurang om det blir finväder? Skapa flexibilitet, det brukar bli bäst.

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!