Eldmat på vintern – så gör du
Foto: Ida Olsson

Eldmat på vintern – så gör du

Blå termometer och fodrade handskar kräver att utekocken tänker till och förbereder sig lite extra. Ida Olsson och Eric Tornblad, författare till nya boken Eldmat, bjuder här på sju smarta eldtips inför vintern.

1. Ju mer vatten desto bättre, det är grundregeln på vintern. En gryta är perfekt, medan pannkakor och nudelwok bara är att glömma. Det är inte särskilt kul att äta något halvkallt i kylan.
2. Förbered så mycket du kan hemma och gör mat som går fort att laga på plats. Det är fint att kunna hacka en lök vid sjön i 15 minuter på sommaren – med handskar på i minusgrader är det inte lika kul.
3. Ta med varm dryck! Soppa eller buljong är kanon att värma över elden, i väntan på maten.

 

Boken Eldmat ges ut av Calazo Förlag.

4. Kör på upp-och-nedvänd eld – den får bra fart, brinner länge och har bra glödbädd. Underst i brasan lägger du grova vedträn och eventuellt lite granris. Sedan staplar du uppåt med allt tunnare ved. Tänd uppifrån!
5. Finns det ingen färdig eldstad? Använd en stor stekhäll eller en eldlåda som klarar av att stå i snön.
6.Ta med ett torrt vedträ hemifrån för säkerhets skull. Var också noga med att tändstickorna inte blir blöta.
7. Snåla inte på ris och ved! Det vanligaste misstaget är att göra en för liten starteld. Då riskerar du att få börja om igen, igen och igen ...

Eric Tornblad och Ida Olsson

UTEFAKTA

Eric Tornblad
Ålder: 37
Bor: Stockholm
Familj: Sambo, barn och hund
Gör: Frilansande mångsysslare inom friluftsliv. Skriver böcker, håller i kurser på webben och driver e-handel med friluftsmat.
Eldig favoriträtt: Raggmunk

Ida Olsson
Ålder: 25 år
Bor: Karlstad
Familj: Sambo och hund
Gör: Grafisk formgivare och friluftsfotograf so driver företaget Utomhusfotografen och instagramkontot @iskogochmark
Eldig favoriträtt: Rökt fisk

Vill du veta mer om Eldmat? Besök bokens hemsida: eldmat.se

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!