Bästa utelunchen: Kolbullar

Bästa utelunchen: Kolbullar

Kolbullar är perfekt äventyrsmat, lika rustikt och mättande som genuint och socialt. Idag finns en uppsjö av recept med ingredienser som ägg, vetemjöl och mjölk – men Utemagasinet slår ett slag för originalet på kornmjöl och vatten.

Klassiska kolbullar

4 portioner

4 dl kornmjöl
6 dl vatten
1 tsk salt
4 hg rökt sidfläsk

Rårörda lingon/lingonsylt


1. Vispa kornmjöl, salt och vatten i en bunke därhemma. Fyll smeten på en termos eller dricksflaska. Vissa föredrar tjockare smet, då är det bara att öka mjölmängden lite.

2. Skär fläsket i tärningar eller skivor, lägg i en burk eller påse. Samma med lingonen.

3. Gör upp en eld på utvalt ställe, vänta tills lågorna börjat lägga sig. Släng lite av fläsket i en muurikka eller stekpanna, stek tills det är knaprigt.

4. Häll på smet och låt bullen stelna innan du vänder (cirka 3 minuter). Stek lika länge på andra sidan, servera sedan direkt med lingon till.

5. Lägg nytt fläsk i pannan och gör om proceduren. Komplettera med mer fett mellan varven om dina kolbullar fastnar i pannan.

GOTT!

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!