3 recept: Matiga mackor för utflykten

3 recept: Matiga mackor för utflykten

Ibland är matlagningen halva grejen på turen, andra gånger gäller det bara att bli mätt – snabbt och smidigt. Med en matig brödbit i ryggan kan du lämna köket hemma.

RECEPT: SUSANNE JONSSON/SUSANNES SKAFFERI
FOTO: ANDREAS NILSSON

TIPS!
Om du monterar mackorna hemma, ta med den rostade löken i en separat påse så behåller den sin krispighet. Du kan också ta med alla ingredienser var för sig och montera mackorna på plats.

KÖTTBULLSMACKA MED RÖDBETSSALLAD & ÄPPLE

4 portioner

200 g färdiga köttbullar, hemlagade eller köpta
200 g färdig rödbetssallad
1 äpple, tärnat

1 stor baguette, delad i 4 bitar 1 huvud krispsallad
4 msk rostad lök
Smör till stekning

Stek de färdiga köttbullarna i smör – det blir så mycket godare! Låt dem sedan svalna. Blanda rödbetssallad och äpple. Skär ett snitt i brödet och fyll med salladsblad, rödbetssallad och köttbullar. Toppa med rostad lök. 

TIPS!
Strö på lite oregano i fyllningen, för en pizzigare smak. Pesto eller tapenade är också jättegott som fyllning.

SNABBA VEGO-PIZZABULLAR

15 stycken

1 pkt färdig pizzadeg med tomatsås 200 g ost, riven
2 dl oliver eller marinerade grönsaker i bitar, t ex kronärtskocka

Topping: Hackade nötter, mandel, fröer eller små tomater.

Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut pizzadegen. Bred på tomatsåsen, lägg på ost och oliver. Rulla ihop som om du skulle baka kanelbullar.

Dela rullen i 15 bitar, ställ i bullformar eller muffinsplåt. Lägg på valfri topping. Grädda mitt i ugnen tills bullarna är genomgräddade och har vacker färg. Det tar cirka 15 minuter. 

 

HELLRE EGEN PIZZADEG?

25 bullar

25 g jäst
4 dl kallt vatten 1 dl yoghurt
1 msk honung
2 tsk salt
1 dl olivolja
650 g vetemjöl + till utbakning

Smula jästen i en bunke, lös upp den i lite vatten. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta degen smidig. Täck med bakduk och låt jäsa

till dubbel storlek, cirka 1,5 timme – alternativt täck med plastfolie och kalljäs över nat- ten i kylskåp. Om du har bråt- tom så använd fingervarmt vatten, 37 grader, och låt jäsa i 45 minuter.

Knåda degen smidig på mjölat bakbord, tillsätt mer mjöl om det behövs. Dela degen i två och kavla ut till knappt 1 cm tjocklek, fyll se- dan bullarna som ovan. 

 

 

WRAP MED STEKT ÄGG & HUMMUS

4 portioner

4–8 ägg
1 dl hummus
4 stora salladsblad
2 st grillade paprikor (på burk)
4 stora orientaliska bröd Smör till stekning

Stek äggen vändstekta, låt svalna något. Fördela hummus, sallad, paprika och ägg på bröden och rulla ihop. Ät direkt eller slå in wrapsen i bak- eller smörpapper. Knyt ett snöre runt om. Dela på fikarasten. 

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!