Ny studie: Svenskarna har stort friluftsintresse men lite kunskap

Att spendera tid ute i naturen fortsätter att vara en populär fritidssysselsättning. Nära hälften av svenskarna bedömer att de idag lever ett aktivt liv utomhus, men trots det växande friluftsintresset är det många som saknar nödvändiga förkunskaper kring navigation i skog och mark. Var tredje svensk uppger att de är osäkra på hur de ska använda karta och kompass för att navigera i naturen. Det visar en aktuell undersökning från Upplevelseinstitutet utförd på uppdrag av SILVA.

Ökning av räddningsaktioner
Att friluftsintresserade människor ger sig ut i naturen utan grundläggande navigationskunskaper har lett till en oroväckande ökning av antal räddningsaktioner. Statistisk från Polismyndigheten visar att fjällräddningens utryckningar fördubblades under förra sommaren.*

Under 2017 skedde rekordmånga utryckningar då fjällräddningen i Norrbotten fick bege sig ut hela 448 gånger. Sommaren var särskilt intensiv med i snitt 1,3 uttryckningar per dag för att hjälpa fjällvandrare i nöd. Bristande erfarenhet och dåliga förberedelser är bidragande faktorer till det ökade antalet utryckningar.**
— Att fler personer hittar ut i skogen och på vandringsleder är självklart väldigt roligt. Dock gäller det att komma ihåg att goda förberedelser och grundläggande navigationskunskaper är A och O för ett säkert friluftsliv. Idag finns det många bra kartappar och mobila GPS:er, men man kan inte alltid förlita sig på teknik som drivs av batterier om något oförutsett händer längs vägen. Spara på telefonens batteri för en eventuell nödsituation och navigera genom att använda karta och kompass. Vi arbetar aktivt för att höja den allmänna kunskapen och försöka bidra till att fler kan njuta av vår natur på ett tryggt sätt, säger Madelene Öhlin, marknadsansvarig på SILVA. 

3 navigationstips

1. Välj rätt kompass
Det finns olika kompasstyper med olika funktioner och svårighetsgrad. Börja med en enklare kompass, en s.k. linjalkompass.

2. Planera rutten i förväg
Studera kartan och lär dig tyda karttecknen (symboler). Märk ut din rutt och planera in lämpliga viloställen och fina utkiksplatser.

3. Öva på att läsa karta och kompass
För att hålla kursen och undvika att gå vilse är det viktigt att du övar på att läsa kartan och hur kompassen fungerar. 

 

*Statistik från Polisen.
** SVT Nyheter.