Sko dig för vandring – 9 skonyheter för vandraren
Foto: Hans Berggren

Sko dig för vandring – 9 skonyheter för vandraren

Höga eller låga, lätt vikt eller mycket stabilitet – vilken vandringssko behöver just du? Här är årets hetaste nyheter som håller dina fötter glada på olika sorters vandringar.

TREKSTA VERTEX GTX

Ny vårfärg för denna kraftiga och vattentäta känga, utvecklad särskilt för skandinaviskt klimat. Sula i naturgummi och membran i Gore-Tex. Halksäkra ICE–lock–systemet i naturgummi och glasfiber håller dig på benen. Väger 1000 gram i helpar storlek 38, kostar 2400 kronor. 

ARC'TERYX KONSEAL FL SHOE

Teknisk sko som funkar fint för vandring i raskare takt och på dagsturer. Låg men omsluter foten skönt och ger ett snabbt och stabilt steg. Yttersulan i Vibram Megagrip biter i varierande väder och terräng. Väger 600 gram i helpar storlek 42 2/3, kostar 1499 kronor. 

HANWAG CALPA

Sportig och låg damsko framtagen med nya TubeTec-teknologin, som säkrar bra dämpning och stabilitet i varierad utemiljö. En annan ny teknik, 3D PrismBase, drar ner vikten på yttersulan och ger en lätt konstruktion. Förstärkt och skyddad med TPU. Liknande herrmodell finns tillgänglig. Väger 680 gram i helpar storlek 38, kostar 1 900 kronor. 

LUNDHAGS BJERG WS MID

Varken sten, stock eller regn är några bekymmer för den här solida kängan. Yttersula i Vibram Trek Buff, ny funktionell innersula i tre lager och skön dämpning runt anklarna. Dammodellen väger 888 gram i helpar storlek 38, finns även i herrvariant. Pris: 2 500 kronor. 

SALOMON X ALP HIGH LTR GTX

Stabil känga som anpassar sig bra efter underlaget, vare sig det är dags- eller veckotur som gäller. Membran i Gore-Tex håller fötterna torra från både in- och utsidan. Överdel i läder och yttersula i Contragrip HT. Väger 1146 gram i helpar storlek 42 2/3 , kostar 2200 kronor. 

MEINDL MONTALIN GTX

Rör dig smidigt och säkert i den här vandringskängan med överdel i velour och mesh. Gore-Tex fixar både svett och vattenpölar. Greppar bra i de flesta underlag med Meindls Multigrip 3 av Vibram. 1200 gram i helpar storlek 42, kostar 2199 kronor. 

KEEN TARGHEE III MID WP

Medelhög och kaxig terrängkänga. Vattentät konstruktion med miljövänligt läder och mesh i ovandelen. Yttersulan i gummi är framtagen för att ge ett bra grepp på blandat underlag. Kängan väger 1100 gram i helpar storlek 42, kostar 1799 kronor. 

TECNICA FORGE S

Uppmärksammad vandringskänga i syntet med Gore-Tex-membran – som är först i världen med att formas efter just dina fötter. Både sko och innersula anpassas efter dig direkt i butiken. Slitstark yta med TPU-laminering och yttersula i Vibram Megagrip. Finns också i skinnvariant. Vikten är 1170 gram i helpar storlek 42 och priset 2 999 kronor. 

MERRELL MQM FLEX INVISIBLE FIT GTX

Låg hikingsko som är den första i sitt slag att använda membranet Invisible Fit GTX. Det nya membranet fungerar ungefär som andra Gore Tex-membran, men känslan är luftigare – nästan som med en sko utan membran. Hyperlock i hälen för ökad stabilitet och komfort. Väger 1296 gram i helpar storlek 43, kostar 1500 kronor. 

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!