UTE-Recept: Fruktsallad och saltkaramellig cheesecake

UTE-Recept: Fruktsallad och saltkaramellig cheesecake

Varför inte förgylla helgturen med fruktsallad eller cheesecake? Här är två godingar att fylla ryggsäcken med och som enkelt förbereds hemma. TIPS: Salt kolakräm är oemotståndligt – i alla åldrar. Extra festligt blir det om du gör cheesecaken i mini- burkar, så kan den extra sugne ta två. Eller tre.

RECEPT: SUSANNE JONSSON/SUSANNES SKAFFERI
FOTO: ANDREAS NILSSON

TIPS!
Gott och nyttigt till frukost, mellanmål eller efterrätt. Om du vill förbereda går det bra att koka och marinera grynen dagen innan och blanda med frukt samma dag.

FRUKTSALLAD MED BLÅBÄRSYOGHURT

4 portioner

5 dl frukt, i bitar (mango, päron, vindruvor, apelsin, melon, etc.)
2 dl blåbär eller jordgubbar
2 dl hela gryn (dinkel, råg, vete, havre, etc. Vi hade en färdig grynblandning)
1 citron, pressad
1 apelsin, pressad + det yttre av skalet
1 liten bit färsk ingefära
Färsk mynta eller 1 tsk vaniljpulver till smaksättning

Blåbärsyoghurt:

3 msk blåbärssylt
3 dl tjock yoghurt

Koka grynen i vatten tills de har kvar lite tuggmotstånd, läs koktid på paketet. Häll av och låt grynen svalna. Blanda samtliga ingredienser.

Rör ihop blåbärssylt och yoghurt i en separat burk.
Ta med ut och låt alla komponera sin egen tallrik. 

TIPS!
Salt kolakräm är oemotståndligt – i alla åldrar. Extra festligt blir det om du gör cheesecaken i mini- burkar, så kan den extra sugne ta två. Eller tre.

SALTKARAMELLIG CHEESECAKE

4 portioner

160 g digestivekex
40 g smör, smält och avsvalnat
200 g naturell färskost
2 dl tjock yoghurt
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver
3 msk florsocker
4 msk dulce de leche (kolakräm, finns en färdig burk i affären)
1 tsk flingsalt

Till garnering: honungsrostade mandlar/nötter, banan eller bär.

Mixa kex och smör i matberedare eller för hand, fördela i botten på 4 portionsburkar med lock. Ställ i kylen. Vispa färskost, yoghurt och grädde krämigt och tjockt med vanilj och socker (mer eller mindre efter smak).

Ta ut burkarna. Lägg i en matsked kolakräm, strö på salt och fördela färskostkrämen ovanpå med spritspåse eller liten sked. Skruva på locken och ställ kallt.

Ta med burkarna ut i naturen och garnera på plats med mandel, nötter eller något annat du gillar. 

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!