Tre UTE-recept med stekpanna

Tre UTE-recept med stekpanna

Vad sägs om kolbulle med rårörda tranbär, scones med mesost och karamelliserad ananas? En bra stekpanna till uteköket öppnar för nya smakupplevelser i det fria. Här bjuder cykelkocken Henrik "Vélochef" Orre på tre nykomponerade favoriter ur färska boken Outside is free som ges ut på Gawell Förlag.

RECEPT: HENRIK ORRE, FOTO: PATRIK ENGSTRÖM

KOLBULLE MED RÅRÖRDA TRANBÄR 

2 portioner

3 dl vatten
1⁄2 tsk salt
2 dl vetemjöl
150 g bacon
Olivolja till stekning 

TRANBÄRSSYLT

50 g frysta tranbär (eller lingon)
50 g strösocker

HEMMA: Blanda ihop vatten, salt och vetemjöl till en smet. Häll den i en cykelflaska. Rör ihop tranbär och strösocker och lägg i en burk med lock. Packa ner flaskan och burken, ta med ut.

PÅ PLATS: Stek baconet i sitt eget fett i en stekpanna på hög värme. Häll bort överflödsfett, byt till olivolja och häll sedan smeten över baconet i ett 1–2 cm tjockt lager. Stek kolbullen 2–3 minuter på varje sida.

Toppa kolbullen med bären. Avnjut den nystekt. 

SCONES MED MESOST

5–6 stycken

2 1⁄2 dl vetemjöl
1 1⁄2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
2 tsk farinsocker
2 msk mjölkpulver
50 g smör
1–2 dl vatten
1 mesost (brunost)
Plastpåse (1 liter) med ziplock

HEMMA: Blanda vetemjöl, havregryn, bakpulver, farinsocker och mjölkpulver i en bunke. Tillsätt smöret, lägg över degen i en plastpåse med ziplock. Knåda runt smöret i påsen.

PÅ PLATS: Tillsätt lite vatten i taget tills du får en deg som du kan forma med händerna utan att bli kladdig. Ta ut degen ur påsen, forma den till 5–6 lika stora delar och platta ut dem.

Stek sconesen i en torr panna på svag värme med lock i 5–6 minuter på varje sida. Hyvla ett par skivor mesost över de nystekta bröden och avnjut på en gång. 

KARAMELLISERAD ANANAS

2 portioner

1 färsk ananas
1⁄2 vaniljstång
2–3 msk råsocker
2 msk flytande honung
1 dl naturell yoghurt
Smör till stekning

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg åt sidan. Skala och skär ananasen i bitar. Stek i lite smör i en stekpanna. Strö över råsocker och fortsätt steka tills sockret blivit karamelliserat.

Blanda ihop yoghurt, fröna från vaniljstången och honung. Servera ananasen varm med vaniljyoghurt på toppen. 

Outside is free ges ut av Gawell Förlag. 

 

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!