Planera, packa, laga – njut!

Färdigrätter från friluftsbutiken har sina fördelar, men inget går väl upp mot hemlagat. Vi bad utemat-nörden Eric Tornblad bjuda på sina smartaste tips för fjällturen.

TEXT: ERIC TORNBLAD, FOTO: EMRIK JANSSON

I planeringsskedet inför en fjälltur är det lätt att fokusera på destination, kommunikationer och utrustningslistan. Men väl på plats i naturen blir det ofta tydligt vad som är viktigt på riktigt – maten! Det är den vi pratar om och ser fram emot när det känns tungt i uppförsbackarna. Det är den vi samlas runt på rasterna och om kvällarna.

För att måltiderna ska lyfta turen behöver du prioritera maten redan från början; se den som en del av turplaneringen – i synnerhet om du skippar den allra enklaste utvägen och vill laga egna rätter på uteköket. Det kan ta några dagar att hitta och få hem gräddpulver och andra smarta produkter.

Börja med menyn
Att torka egen mat är lättare än många tror och tar egentligen bara tio-tolv timmar. Men ofta behöver du torka i era omgångar, och då gäller det att vara ute i god tid.

Ska du vandra i en vecka handlar det om en hel del måltider som ska lagas och ätas i fält. Skapa struktur genom att dela upp varje dag i frukost, snacks, lunch, snacks, middag och efterrätt. Enklast är att göra en tabell som du sedan fyller i.

Jag brukar sätta mig med en trave kokböcker för att få inspiration; de flesta recept går att förenkla så att de kan lagas på ett stormkök. Prova dig fram hemma – både för att optimera recepten och för att försäkra dig om att din mage tål maten.

Genom att göra en veckomeny får du en bra överblick och maten blir mer varierad. Vill du gå steget längre kan du göra två extra kolumner, en för vikt per måltid och en för energiinnehåll.

Mina bästa matminnen är från turer då vi delat på matansvaret. Har du bara ett par luncher och någon middag att förbereda kan du investera lite extra tid och kärlek i dina måltider, kanske torka någon spännande ingrediens eller överraska med en lyxig efterrätt. En gång gjorde jag semlor på fjället under en höstvandring, det var uppskattat!

Smak, råvaror, konsistens
Ett grundtips för att variera fjällmenyn är att tänka på trion smak, råvaror och konsistens. Jag försöker få in smaker från olika kök och världsdelar när jag planerar min turmat – hett sydamerikanskt; afrikanskt med jordnötter och tomat; asiatiskt med salta och söta såser. Ta en tur till kryddhyllan i mataffären för inspiration.

Köp eller torka inte för mycket av samma råvara, utan variera hellre från rätt till rätt. Du kan till exempel använda olika sorters kött (bacon, kyckling, renskav, köttfärs); grönsaker (tomat, sparris, morot, paprika); fettkällor (olivolja, kokosfett, nötter) och kolhydratkällor (nudlar, ris, matvete, potatis).

Att äta pulvermos i en hel vecka är inte bara tråkigt för smaklökarna, du kommer förmodligen också att tröttna på konsistensen. Vill du längta till nästa måltid på fjället ser du till att servera en annan konsistens än sist – till exempel bulgur med ölkorv ena dagen och en krämig gryta med kokosmjölkpulver, kyckling och ris nästa. 

Tyngst mat går först
Om du inte ser upp kan turmaten landa på ett kilo per person och dag, ibland ännu mer. Det brukar bli tydligt vartåt det barkar om du delar upp maten i dygnsransoner – förmodligen har du packat för mycket mat ”ifall att”. 

Fett innehåller nästan dubbelt så mycket energi som kolhydrater. Om du ska öka storleken på en portion är det därför bättre att lägga till olja eller annat fett istället för pasta eller ris.

Det finns tre bra sätt att packa maten: i plastpåse, ziplockpåse eller vakuumpåse. Det sista kräver en vakuummaskin, sådana går att hitta från 700 kronor och uppåt. Den investeringen är absolut något att fundera på för dig som är ute ofta och vill packa maten kompakt, fuktsäkert och smakbevarande. Det blir en del avfall från förpackningarna, så ta med en lite större ziplock-påse att slänga allt skräp i.

Vill du bära så lätt som möjligt – och det vill du väl – så ska du väga dina dygnsransoner och äta den tyngsta maten först.

Fixa en grytmysare
Har du planerat, handlat och packat? Dags för det roligaste – att laga och äta. Grundregeln är att tillaga maten i hett vatten kort tid, hellre än lång tid i kallt vatten. Det gäller speciellt under sommaren, då bakterier kan föröka sig i mat som legat i plastflaska sedan frukosten. Tunt torkad mat är bra, den blötläggs snabbt. Ibland behöver den inte blötläggas alls, det kan räcka att koka upp maten och låta den stå en kort stund för att mjukna.

Oavsett vilken typ av bränsle du föredrar är det bra att använda så lite som möjligt, för att minimera risken att behöva knapra torra makaroner sista dagen. Ett av mina favoritknep för att spara på bränsle är ”grytmysaren” – en isolering till kok-kärlet som du enklast tillverkar av ett tunt liggunderlag. Med grytmysaren på kan du stänga av köket i förtid och låta maten bli klar på eftervärmen.

Runda av med stil
Som avslutning vill jag understryka vikten av efterrätt. Det finns massor av enkla efterrätter som inte förbrukar så mycket bränsle – testa till exempel rostade nötter med honung, eller blötlagda äpplen som snabbsteks i smör och kanel. Komplettera gärna en lättare måltid med efterrätt, för att inte maten ska väga för mycket 

Planera, packa, laga – njut!
”VILL DU BÄRA SÅ LÄTT SOM MÖJLIGT – OCH DET VILL DU VÄL – SÅ SKA DU VÄGA DINA DYGNSRANSONER OCH ÄTA DEN TYNGSTA MATEN FÖRST.”

PLANERA SMART

Brukar du rafsa ihop turmaten i sista sekunden? Prova att börja planeringen i god tid nästa gång, och se vad det gör för matglädjen och smakerna.

1 månad innan

Gör en överskådlig meny med samtliga rätter som ska ätas under turen. Försök att variera måltiderna.

3 veckor innan

Införskaffa de ingredienser du behöver, i butik eller på nätet. Glöm inte specialare som mjölkpulver eller kokosmjölkpulver. Och snacks, glöm inte snacks!

2 veckor innan

Torka och packa all maten. Har du ingen vakuumpump så är ziplock-påsar ett bra alternativ.

1 vecka innan

Sista fixet, dubbelkolla att allt är med.