Stigcykling del 1: Sju svenska favoriter

Hellasgården & Nackareservatet, Stockholm
Svensk stigcyklings ground zero startar vid foten av Hammarbybacken, drygt 20 minuters snabb trampning från centrala Stockholm. Här finns ett enormt nätverk av stigar, så många att det är svårt att hitta rätt – varför det krävs en del lokalkunskap för att hitta de verkliga guldkornen. Cyklingen i Hellas är stundtals ganska teknisk och relativt utmanande, med mängder av klipphällar och rötter, men det finns förstås även en hel del lättrampade leder i området. Ett cykelområde som är ganska unikt i världen tack vare närheten till huvudstadens puls i kombination med kvaliteten på cyklingen.
trailforks.com/region/hellas-och-nackaskogarna


Änggårdsbergen & Delsjö, Göteborg
Även landets näst största stad bjuder på fin, citynära cykling. Faktum är att du knappt ens behöver lämna centrum om du beger dig till naturreservatet Änggårdsbergen. Ett relativt litet område som är genomborrat av roliga cykelleder av småteknisk karaktär. Här avgörs varje år en deltävling i den svenska enduroserien, vilket säger en hel del om kvaliteten på cyklingen.

Lite längre bort från centrum, men fortfarande nära, ligger Delsjöområdet med ett stort nätverk av naturliga stigar i en mycket varierad terräng.
goteborgsstigcyklister.se; trailforks.com/region/goteborg


Rörbäcksnäs, Dalarna
Den lilla byn Rörbäcksnäs i norra Dalarna, belägen mellan Sälen och den norska gränsen, var ett av de första områdena i Sverige som satsade på att paketera sin stigcykling och sprida ordet om den. I en gles och luftig tallskog erbjuds inte mindre än 105 kilometer med lättrampade och flowiga singeltracks. Allting är väl uppskyltat, tydligt markerat och väl underhållet.
rorbacksnas.se/cykel


Slite, Gotland
Gotland är kanske mer känt för landsvägscykling än stigcykling – något som det nyöppnade Gotland Bike Park utanför Slite ämnar förändra. Under ledning av Åreföretaget Trail Solution har man länkat ihop, anpassat och märkt upp runt 200 kilometer naturskön singeltrack. Här finns även cykeluthyrning och en nybyggd pumptrack.
gotlandbikepark.se

 

 

Stigcykling del 1: Sju svenska favoriter
Stigcyklister är det senaste tillskottet till stigarnas gemenskap, och inte alltid populära. Kör åt sidan, stanna och släpp förbi vandrare och ryttare. Och så ett vänligt hej!

Isaberg, Småland
Smålands egen Alp, Isaberg, har lite i skyundan sakta men väldigt säkert utvecklat en cykelprodukt som idag håller högsta klass. Här finns ett stort nätverk av varierade leder, från släta nybörjarleder till hårda utförsleder och en dedikerad XC-bana. Det finns också ett renodlat teknikområde med bland annat en pumptrack och träningsdropp. Självklart finns det även en cykeluthyrning och möjlighet att boka teknikkurser och guidning.
isaberg.com; trailforks.com/region/isaberg-mountain-resort

 
Fugelsta, Jämtland
Sveriges mest unika trailcenter, skulle jag vilja säga, ligger i Marieby på andra sidan Storsjön från Östersunds centrum. Här har den energiske friluftsprofilen Johan Ranbrandt, med hjälp av ett gäng kompisar, byggt ett trailcenter på familjens mark. Otaliga timmar med fyllhammare, spade, grävmaskin och ideella krafter har skapat ett stort nätverk av tekniska cykelstigar som sluttar svagt utför ned mot vattnet.
trailforks.com/region/fugelsta-15853


Åre, Jämtland
Åre är kanske mest känt i cykelkretsar för Åre Bike Park, en av världens största och mest välbesökta cykelparker för liftburen utförscykling. Men det finns fantastisk cykling även för den som är sugen på att trampa för egen maskin. I Björnen, några tramptag från centrala Åre, öppnar i sommar en helt nybyggd led för stigcykling, och lite längre bort väntar den vackra Pilgrimsleden bort mot Undersåker och vidare mot Järpen. Men mest unik är förmodligen Åres fjällcykling. Till exempel i Vålådalen eller ute vid Storulvån, och vidare upp mot Sylarna.
aresweden.com; trailforks.com/region/are