4 enkla recept för fjällvandringen

4 enkla recept för fjällvandringen

Färdigrätter från friluftsbutiken har sina fördelar, men inget går väl upp mot hemlagat. Vi bad utemat-nörden Eric Tornblad bjuda fyra smarriga recept som är hämtade ur hans bok Fjällmat, utgiven på Calazo Förlag. Vad sägs exempelvis om lappskojs och falafel?

LAPPSKOJS

1 portion

60 g potatismospulver
30 g beef jerky
1/4 tsk lökpulver
1/4 tärning köttbuljong + 3 dl hett vatten 25 ml smör

HEMMA: Köp och packa alla ingredienser i en påse.

PÅ FJÄLLET: Häll i vatten och rör om, låt stå i 5 minuter. 

ROTMOS MED TORKAD KORV

1 portion

1 portion pulverrotmos (ca 30 gram)
50 g torkad korv
1/2 dl rostad lök
2 dl vatten

1/2 dl olja

HEMMA: Packa alla ingredienser var för sig (den rostade löken mår bäst av att packas helt tätt i en fryspåse). Skillnaden mellan vanliga påsar och fryspåsar är att de senare är gjorda av en speciell plast som inte släpper igenom syre, vilket gör att den rostade löken inte härsknar lika fort. Packa korven hel och skiva den på fjället, så bevarar du smakerna bäst.

PÅ FJÄLLET: Skär korven i slantar och stek dem. Koka sedan upp vatten till rotmoset. Blanda till moset och tillsätt olja. Servera med korven och rostad lök. 

Tips! Ölkorven är en trogen följeslagare på fjällturen – hållbar, ofta vakuumpackad och dessutom energirik. Ät den som den är eller blanda i olika rätter.

GRÖNSAKSRÖRA MED ÖLKORV

1 portion

1 dl bulgur
1 krm salt
5 g torkade morötter
1 g torkad purjolök
1/2 tsk basilika
1 msk mjölkpulver
1 tsk tabasco
50 g ölkorv
25 ml matolja
3 dl vatten

HEMMA: Packa alla torra ingredienser i en påse. Tabascon packas för sig i dubbla påsar eller liten flaska.

PÅ FJÄLLET: Koka upp bulgur med salt, torkade grönsaker, kryddor, mjölkpulver och tabasco. Koka på svag värme i tio minuter, blanda sedan i fint skuren ölkorv och matolja (för mer smak, låt korven koka med från början). Smaka eventuellt av med mer tabasco. 

Tips! Låt falafelmixen svälla i minst en kvart, den blir mycket godare då. Du kan byta ut couscousen mot tunnbröd, pannbröd eller tortilla.

FALAFEL MED AJVAR

1 portion

1/2 dl couscous
1 krm salt
1 dl vatten
1/2 dl falafelmix
1 1/2 dl hett vatten
50 ml olja för stekning
2 msk ajvar

1/2 dl solroskärnor

HEMMA: Packa alla ingredienser var för sig.

PÅ FJÄLLET: Rör ut falafelmixen med hett vatten och låt svälla i en kvart. Koka sedan upp en deciliter vatten med lite salt och blanda med couscousen; låt svälla under tiden som du steker falafeln. Blanda oljan med couscousen, lägg ajvar på de nystekta falafelbollarna och toppa rätten med solroskärnor. 

Recepten är hämtade ur boken Fjällmat, författad av Eric Tornblad. Calazo förlag.

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!