
Nyårsgoda recept: Sött på elden
Kanske blir det en söt måltid utomhus mitt i helgernas festligheter? Här kommer god inspiration! Vad sägs om kanelwokade äpplen eller macka med hjortron och camembert?
RECEPT: SUSANNE JONSSON, FOTO: ANDREAS NILSSON

TIPS! Mandeln kan bytas ut mot krossade skorpor eller kakor. Vill du ha ännu mer smak kan du tillsätta mortlad kardemumma eller ingefära.
KANELWOKADE ÄPPLEN MED ROSTAD MANDEL
4 portioner
4 äpplen, gärna av fast sort
3–4 msk råsocker
1–2 tsk kanel, malen
1 dl mandel, rostad
Smör till stekning
Till servering: 1 burk kesella vanilj
Tärna äpplena, hetta upp stekhäll eller panna. Lägg i smör och äpplen, strö på råsocker.
Woka tills äpplena börjar få en gyllene färg, strö på kanel.
Hacka mandel och strö den ovanpå.
Servera direkt med vaniljkesella.

När elden har brunnit ut och glöden tar över är det tid att börja laga. Ofta har man lite för bråttom, men försök vänta ut elden. Ta med nötter eller något att knapra på för att förebygga matilska.
MACKA MED HJORTRON & CAMEMBERT
4 portioner
8 skivor bröd
200 g camembert eller brie, skivad
1 dl hjortronsylt eller rårörda hjortron
Smör till stekning
Fördela ost och hjortron på 4 brödskivor.
Lägg de andra brödskivorna ovanpå, så du har 4 dubbelmackor.
Stek gyllene i smör över elden – på stekhäll, i panna eller mackjärn.
SÖTA KOLBULLAR MED LINGONRÖRA
4 portioner
4 dl vatten
4 dl vetemjöl
2 ägg
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
Lingonröra
2 dl tjock yoghurt
1 dl rårörda lingon
Vispa ihop vatten och mjöl, sedan ägg, salt och socker. Ett tips är att göra smeten hemma och ta med på termos eller flaska.
Blanda yoghurt och lingon till röran. Om du vill kan du spara lite lingon till garnering.
Stek åtta kolbullar i smör, på stekhäll eller i panna över elden.
Servera med lingonröra – och kall mjölk, förstås.