Färnebofjärdens nationalpark ett av Sveriges bästa turistmål

Färnebofjärden nationalpark består av ett unikt älvlandskap vid nedre Dalälven. Området är särskilt populärt för vandring, paddling och fågelskådning. De periodiska översvämningarna sätter en stark prägel på nationalparken. Myrmarker och barrskog med norrlandskaraktär möter sydliga lövskogar med inslag av ek och lind.

Utmärkelsen som Sveirges bästa turistmål inom kategorin naturreservat glädjer naturumföreståndare Jessica Berg och hon kan se att intresset för nationalparken växer.
– De senaste fyra åren har antalet besökare till nationalparken ökat med ungefär 16 000. Vi märker särskilt en stor ökning av besökare som vill paddla. Färnebofjärden är ju ett fantastiskt ställe att uppleva från kanot eller kajak. Här kan välja om du vill forspaddla eller hålla dig till lugnare vatten. 

I parken finns något för både nybörjaren och den mer erfarne paddlaren. Flera av vindskydden och stugorna i nationalparken nås faktiskt endast via vattenvägen.

Det är parkens många möjligheter som lockar besökare, tror Jessica Berg.
– Här kan du vandra, fiska, paddla, övernatta i stugor, vindskydd eller tält, skåda fågel och utter, plocka svamp och bär, eller bara vara. Nationalparken passar både söndagsturisten som stannar till och vill ta en kort promenad i sina vanliga skor, men även vandraren som vill vandra lite längre och övernatta.

I nationalparken finns det över 20 vindskydd med ved och de flesta funkar utmärkt att sova i. Vill du ha lite mer tak över huvudet väljer du en av de fem öppna raststugorna. Även naturen är av speciellt värde.
– Parken har ett ovanligt rikt fågelliv, som saknar motsvarighet i resten av landet. Över 100 arter häckar här regelbundet! Det finns också många olika miljöer – Dalälven rinner genom hela nationalparken och här hittar du mer än 200 öar och skär. I och med att den biologiska norrlandsgränsen går här kan man uppleva både myrmarker och barrskog med norrlandskaraktär samt sydliga lövskogar. Här hittar man också speciella miljöer som älvängar och svämskog.