Recept: Söta soppor
FOTO: ANDREAS NILSSON

Recept: Söta soppor

Jovisst, det finns pulver i affären – men hemlagad fruktsoppa i termosen ger turen en ny dimension. Vår utekock Sussi har mixat ihop tre snabba och enkla recept som får smaklökarna att jubla.

RECEPT: SUSANNE JONSSON, FOTO: ANDREAS NILSSON

Här har vi lagat sopporna hemma och tagit med i termos på dagstur. Men alla tre recepten funkar fint att laga på utekök, om du föredrar det. Hur mycket du vill piffa vid servering är förstås valfritt.

FLYTANDE ÄPPELPAJ 

4 portioner 

1 l äppeljuice
2 msk potatismjöl
1 delad och urskrapad vaniljstång
1 tsk kardemumma, mortlad
Ett par citronskivor (valfritt) 

Piffa extra: Vaniljsås, torkade äppelskivor, krossade kakor, kanel ... 

Vispa ut potatismjölet i juicen, tillsätt citronskivor, vanilj och kardemumma.
Koka upp och dra åt sidan. Vispa lite.
Häll på termos direkt eller låt svalna och värm upp inför turen.
Soppan går även bra att servera kall.
Montera som en äppelpaj-drink med torkade äppleskivor, vaniljsås och kakkross.
Pudra gärna lite kanel över. 

 

Det här receptet blir lite syrligare – tillsätt socker om du önskar. Du kan även koka soppan på vatten, men juicen ger lite extra smak
och sötma.

SOPPA PÅ RÖDA BÄR 

4 portioner 

1 l äpplejuice (eller 8 dl vatten
+ 2 dl koncentrerad juice)
2 msk potatismjöl
1 delad och urskrapad vaniljstång (eller kanelstång) 

1 pkt (225 g) frysta blandade bär 

Piffa extra: Vispad grädde! 

Vispa ut potatismjölet i juicen, koka upp med vaniljstång.
Tillsätt bären, vispa försiktigt, koka upp och dra åt sidan.
Häll på termos direkt eller låt svalna och värm upp inför turen.
Soppan går även bra att servera kall.

Påsen med torkad frukt kan bytas mot till exempel russin, torkade blåbär, fikon eller torkad mango. Hittar du överbliven färsk frukt i fruktskålen går det fint att tärna och lägga i den också.

FRUKTSOPPA 2.0

4 portioner

1 l juice, t ex äpple eller exotisk (eller 8 dl vatten + 2 dl koncentrerad juice)
2 msk potatismjöl
1 påse (250 g) torkad frukt (eller bär), i bitar
Några torkade tranbär
1 kanelstång
1 nypa salt

Piffa extra: Gräddmjölk, müsli ...

Vispa ut potatismjölet i juicen, koka upp med kanel och salt.
Tillsätt frukt, vispa så allt blandar sig.
Häll på termos direkt eller låt svalna och värm upp inför turen.
Soppan går även bra att servera kall. 

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!