Vegohajk – tre vegetariska recept

Vegohajk – tre vegetariska recept

Vegohajk är den första kokboken med helt vegetarisk friluftsmat för stormkök och lägereld. Fokus ligger på torkad mat som är lätt att bära och håller länge. Här bjuder författaren David Kihlberg på tre goda recept. Något att laga i helgen kanske?

Bilder och recept: David Kihlberg

Ramen

En enkel nudelsoppa med mycket smak.

2 portioner

Torrvikt 360 g

Energi ca 1630 kcal

Ingredienser:

Att torka:

  • 2 morötter
  • ½ broccoli
  • 2 salladslökar
  • 4 cm ingefära
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili

Torrt:

  • Ca 150 g nudlar
  • 1 sats tofu jerky (separat recept i boken)
  • 1 msk smulad torkad svamp t.ex. skogsöron
  • 1 misotärning
  • 2 limeblad
  • 1 msk sesamfrön
  • ½ msk buljongpulver
  • 1 tsk smulade wakamealger
  • ½ krm askorbinsyra

Ta med:

  • 1 msk olja
  • 1 dl jordnötter
  • 1 liter vatten

Hemma

Gör tofu jerky enligt separat recept.

Skär morötterna i tunna stavar, som tändstickor ungefär. Dela broccolin i små buketter och skär stammen i tunna stavar. Förväll morot och broccoli och skölj i kallvatten.

Grovhacka salladslök, chili, vitlök och ingefära. Torka alla grönsaker på ca 50-60 grader. Blanda med det torra.

I naturen

Häll torrvarorna inklusive nudlarna i vatten och koka upp. Låt sjuda någon minut och tillsätt oljan. Toppa med jordnötter.

Variation: Torkad tofu finns att köpa i asiatiska butiker och passar bra här istället för tofu jerky. Den tofun är dock ganska smaklös så kanske vill du krydda lite extra.

Glutenfritt: Välj glutenfria nudlar, t.ex. ris- eller glasnudlar

Kräver torkning: Ja

Pannbiffar

Att steka pannbiffar innebär lite extra pyssel och kladd. Men det är värt det! Spara till en dag med fint väder och gott om tid. Servera gärna med bearnaisesås och rotmos. Eller som burgare mellan nystekta bröd tillsammans med hummus och säsongens vilda gröna blad.

2 portioner

Torrvikt 280 g

Energi ca 1250 kcal

Ingredienser

Att torka:

  •         1 gul lök
  •         3 msk tomatpuré

Torrt:

  •         2 ½ dl torr sojafärs
  •         1 ½ dl glutenmjöl
  •         1 dl majsmjöl
  •         2 tsk senapspulver
  •         1,5 tsk bakpulver
  •         1 tsk vitlökspulver
  •         1/2 tsk chilipulver
  •         2 krm röksalt
  •          

Ta med:

  •         1 msk soja eller dundersås
  •         2 msk olja
  •         Ca 3 dl vatten

Hemma

Torka tomatpuré och finhackad lök. Blanda med övriga torra ingredienser.

I naturen

Blanda vatten och soja/dundersås i påsen med pannbiffspulvret en timme innan matdags. Tillsätt inte riktigt allt vatten på en gång, utan låt sojafärsen och mjölet suga upp det ordentligt innan mer vatten tillsätts så inte smeten blir för lös för att kunna forma biffarna. Knåda ordentligt och låt stå och svälla. Knåda igen efter ca 20 minuter, tillsätt mer vatten om det verkar torrt. Tack vare glutenmjölet blir det bra spänst i smeten och lätt att forma biffar. Låt smeten vila ett tag till.

Forma biffarna med händerna. En kastrull vatten eller snö är bra att ha nära för att kunna tvätta av händerna mellan varven. Forma många små biffar, de är lättare att hantera och vända på utan att de faller sönder. Stek i rikligt med olja tills de får fin färg på båda sidor. Tänk på att plastbestick snabbt smälter i het olja.

Variation: Tillsätt ½ dl solroskärnor för att få lite crunch. Torkad kapris, oliver och finhackade soltorkade tomater för extra lyx. Byt chili mot andra favoritkryddor, t.ex. örtkryddor, ingefära eller rosépeppar.

Glutenfritt: Nej. Byt glutenmjöl mot ½ dl extra majsmjöl, ½ dl kikärtsmjöl samt 2 msk äggersättningspulver så brukar det bli ganska bra konsistens ändå.

Kräver torkning: Ja, men går att hoppa över. Ersätt då torkad lök med 1 msk lökpulver och torkad tomatpuré med 4 msk tomatsoppepulver.

Pad Thai

Kryddig och god wok. Istället för originalets tofu använder vi sojabitar i det här receptet som marineras och torkas på nytt för att ge maximalt med smak.

2 portioner

Torrvikt 240 g

Energi ca 1200 kcal

Ingredienser:

Att torka:

  •         Marinerade sojabitar:

o   3 dl/75 g torra sojabitar

o   2 msk vatten

o   1 msk sesamolja

o   1 msk soja

o   1 msk citronsaft

o   2 tsk sriracha

o   1 tsk grönsaksbuljongpulver

  •         ½ broccoli
  •         4 cm ingefära
  •         2 morötter
  •         1 dm purjolök
  •         1 paprika

Torrt:

  •         6-8 limeblad
  •         1/2 tsk vitlökspulver
  •         1/2 tsk chiliflingor
  •         1 krm askorbinsyra

Ta med:

  •         1 dl hackade jordnötter och/eller jordnötssmör
  •         2 msk olja
  •         5 dl vatten

Hemma

Blanda ingredienserna till marinaden och låt sojabitarna marinera några timmar i kylskåpet. Rör om några gånger så att bitarna suger åt sig all marinad. Välj gärna ganska tunna sojabitar/sojastrimlor om du hittar.

Dela broccolibuketterna i småbitar och skiva stammen. Skär purjolök, paprika och morötter i tunna bitar. Grovhacka ingefäran. Blanda grönsakerna med de marinerade sojabitarna och torka tillsammans på ca 60 grader.

Blanda sedan med övriga torra ingredienser. Packa jordnötter/jordnötssmör separat.

I naturen

Blötlägg sojabitarna och grönsakerna i en halv liter kallt vatten i ungefär en timme, tills sojabitarna är mjuka. Mindre bitar blir mjuka snabbare. Vill du snabba på så koka upp blötläggningsvattnet.

När bitarna är mjuka häll av överskottsvattnet och stek sedan sojabitarna och grönsakerna i olja. Rör ner jordnötssmör och/eller jordnötter. Servera med nudlar eller ris.

Variation: Byt sojabitarna mot fast tofu som tärnas (½ cm) och marineras i ungefär hälften av marinaden.

Glutenfritt: Ja

Kräver torkning: Ja

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!