Test: Frystorkat del 1 av 2
Tips! Packa en liten påse med extra smak och konsistens till dina färdigrätter. Till exempel vitlök, chiliflakes, riven parmesan, citron, soltorkade tomater, rostade frön eller nötter.

Test: Frystorkat del 1 av 2

En påse färdigmat väger som en apelsin i ryggsäcken och tillagas på några minuter. På minussidan har vi priset – och i vissa fall smaken. Utemagasinets testpatrull har ätit sig igenom 16 olika rätter, med blandad belåtenhet (sammanfattning av test från Utemagasinet nr 7 2018).

AV: ERIKA ENEQUIST OCH LENA HEDMAN

BLÅBAND MEXIKANSKGRYTA MED LINSER OCH POTATIS

Typ Färdig att värma

Vikt 430 gram färdig rätt

Pris 60 kronor (78 med värmepåse)
Köpinfo blaband.se

Omdöme
Trevlig färg med röda och gula toner. God doft av curry, tomat – och smakmässigt framträder morot och linser. Lätt pulver-smak, men gott. Rätt stora bitar av potatis och morot ger tuggmotstånd. En favoriträtt som ger mycket mättnad och värme. Går att pigga upp ytterligare med parmesan och crème fraiche för den som orkar bära med. Gott med nachochips till.

 

FORESTIA VEGANSK GRÖN LINSCURRY 

Typ Färdig att värma
Vikt 350 gram färdig rätt
Pris 79 kronor
Köpinfo weareforestia.com 

Omdöme
Utseendet är hemskt, ser ut som något onämnbart brunt. Rätten doftar dock bättre än den ser ut, bland annat morot och ingefära. Smaken är helt ok, liknar bruna bönor och man känner smak av morot. Rätten är balanserad och rätt rik på nyanser, men svårt att identifiera kryddorna. Känns näringsriktigt och fiberrikt – men allt är överkokt och mjukt. En gryta som kräver en knäckebrödsmacka eller pasta för att få tuggmotstånd. Energivärdet på grytan är lågt, 248 kcal per portion, så det är bra att lägga till nötter.

 

 

Bästa vegorätten!

REAL TURMAT COUSCOUS MED LINSER & SPENAT

Typ Frystorkad, tillsätt vatten

Vikt Torrvikt 121 gram; tillagad 500 gram
Pris 89 kronor

Köpinfo drytech.no

Omdöme
En gulgrön sörja som inte ser så aptitlig ut. Inte mycket som framträder färgmässigt annat än morötterna. Men riktigt gott med bra kryddning, där chilismaken framträder och även vitlök. Nästan lite hetta i eftersmaken. Härligt att man inte behöver tillsätta några kryddor. Grädden gör att det blir krämigt. Dessutom bra tuggmotstånd med rätt rejäla bitar. Smakmässigt en klar favorit! 

TREK'N EAT QUINOA PÅ MEXIKANSKT SÄTT

Typ Frystorkad, tillsätt vatten
Vikt Torrvikt 140 gram; tillagad 470 gram
Pris 95 kronor
Köpinfo trekneat.com

Omdöme
En rätt färgglad rätt, men den ser ut som gröt med grönsaker i. Doft av quinoa och lite majsvälling. Konsistensen är grötig, mer som en linsgryta, och vi hade gärna haft mer kidneybönor. Smaken är ändå god, men inga mexikanska kryddor utan mer tomat och paprika. En kryddig rätt som ger hetta, vilket gör att vi blir skönt varma av maten. Kanske är maten lite väl salt. Man blir sträv på tungan och i gommen under måltiden, kan vara av potatisstärkelsen eller palmfettet. 

ADVENTURE FOOD VEGGIE COUSCOUS

Typ Frystorkad, tillsätt vatten
Vikt Torrvikt 154 gram; tillagad 454 gram
Pris 65 kronor

Köpinfo adventurefood.com 

 

Omdöme
Ser trevligt ut med stora gröna ärtor och röda paprikabitar. Doften påminner mest om kraftfoder, men det är godare än vad det doftar. En mild och neutral smak, mest av paprikabitar som har bra konsistens. Rätten är dock i sötaste laget på grund av ärtor, paprika och russin (de senare ger en känsla av frukostgröt). Maten behöver kryddas upp med till exempel vitlök, chili och curry. Rätten passar bra ihop med tonfisk eller makrill, och gärna egenfångad fisk. 

BLÅ BAND COUSCOUS MED CHILIKRYDDADE GRÖNSAKER

Typ Frystorkad, tillsätt vatten

Vikt Torrvikt 151 gram; tillagad 550 gram
Pris 85 kronor

Köpinfo blaband.se

Omdöme
En härlig blandning av olika färger där majsen lyser gult, morötterna orange och bitar av röd paprika piggar också upp. Doften ger en konstgjord känsla och även smaken (lite glutamatvarning) – fast där ute på fjället äter man ändå med god aptit. Smaken är rätt söt och rätten har ett av de högsta sockervärdena för påsmat. Mest framträdande är smaken av buljong och majs.

 

TREK'N EAT VEGETARISK JAMBALAYA

Typ Frystorkad, tillsätt vatten
Vikt Torrvikt 180 gram; tillagad 660 gram
Pris 95 kronor
Köpinfo trekneat.com

Omdöme
Trevligt utseende med olika färger som gröna ärtor, gul majs och brandgula morötter. Doft av örter, lök och grönsakssoppa – som någon sorts cowboygryta. Mest framträdande smaker är tomat, selleri och purjolök. Helt okej konsistens och det blir matigt med riset. En bra grönsaksrätt, rätt salt men inte så kryddstark. Som eftersmak känns selleri och vi blir lite konstigt feta i gommen, kanske på grund av palmfettet.

 

REAL TURMAT LAX MED PASTA & GRÄDDSÅS

Typ Frystorkad, tillsätt vatten

Vikt Torrvikt 129 gram; tillagad 500 gram
Pris 99 kronor

Köpinfo drytech.no

Omdöme
Mild doft och fin färg med gröna ärter och brandgula morötter. Rejäl storlek på fiskbitarna. Vi gillar att det verkligen smakar mycket fisk och man känner också av ärter och morötter. Bra sälta och en mild smak – den som vill kan komplettera med peppar, vitlök, citron och kanske chili. Rejält tuggmotstånd och riktigt gott. En av favoriträtterna!

 

Test: Frystorkat del 2 av 2

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!