Vandringens dag: 14 september
Österlen. Foto: Anette Andersson/STF

Vandringens dag: 14 september

Sverige vandrar som aldrig förr. Det är den aktivitet som ökar mest när det gäller vad vi vill göra på vår fritid. För att fånga upp det rekordstora intresset, sätta fokus på vikten av tillgängliga vandringsleder och få ännu fler att finna glädjen i att vandra, lanserar nu Svenska Turistföreningen (STF) Vandringens dag. Målet är att den andra lördagen i september, i år den 14:e, ska hela Sverige ut och vandra.

Redan när STF bildades 1885 var vandring det som föreningen brann för. Nu ska aktiviteten få en egen dag i kalendern.
– Vandring är ett roligt och enkelt sätt att komma ut och röra på sig, samtidigt som man får upptäcka eller återupptäcka platser i Sverige. Dessutom är det klimatsmart och positivt för hälsan att vistas i naturen, säger Charlotte Grönlund, vandringsexpert på STF. 

Under Vandringens dag ordnas flera gemensamma aktiviteter runt om i landet, men man kan också välja att vandra själv. Vandringens dag kommer att äga rum den andra lördagen i september varje år.
– Alla ska kunna hitta den typ av vandring som passar en själv. Ingen är för ung och ingen för gammal, och man behöver inte massa dyr utrustning för att komma ut och upptäcka naturen. Ett par sköna skor räcker långt. Och att vandra behöver inte innebära att du måste ta dig långt, allt som behövs är faktiskt att du öppnar dörren och går ut, säger Charlotte.

Allt om vandringens dag:  www.svenskaturistforeningen.se/vandringensdag 

 

Läs mer om vandring:

Så tar du hand om fötterna på vandringsleden

Vandra på Island

8 klassiska fjällturer

Världens vackraste vandringar

Bärstol vs. bärsele på vandring

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!