Vilken Utefest!

– Som arrangör kan man inte vara annat än supernöjd, säger Utemagasinets chefredaktör Marie Kjellnäs. Jag tycker att vi har hittat en speciell Utefest-känsla, där människor möts och har kul tillsammans oberoende av ålder, kön och tidigare erfarenhet. Det vi har gemensamt är intresset för natur och friluftsliv – vi mår som bäst ute.

Precis som tidigare år kretsade de flesta programpunkterna kring Höga kustens fantastiska miljöer. Det vandrades, sprangs, skogsbadades och yogades i Skuleskogen och på Skuleberget – där det förstås också klättrades Via Ferrata. Paddelsugna utefestare kunde följa med på guidade turer kring öarna i Bottenhavet och lära sig hantera kajak och supbräda i Gällstasjön.
– Vi tror på att mixa naturupplevelser med kurser i allt från paddelteknik och äventyrsfoto till svampkunskap och eldkonst, säger Marie Kjellnäs. Ibland är det den där workshopen som man sladdade in på helt spontant som blir helgens höjdpunkt.

Om kvällarna bjöds det på föreläsningar och äventyrsfilm i Friluftsbyn. Sedan lockade som alltid lägereldarna, med avslappnat häng och livemusik från scenen. Och årets Utefest gjorde verkligen skäl för namnet.
– Ja, vilken feststämning det blev! Så kul. Dels var det ju publikrekord, dels bra väder – och känslan var att alla hade en riktigt härlig helg. Den lördagskvällen kommer jag att leva på länge, säger Marie Kjellnäs.

Nu njuter vi av årets minnen och bilder ett tag, innan vi börjar planera för och längta efter Utefest 2020. Blocka redan nu 11–13 september i din kalender – detta är inget du vill missa.

Vilken Utefest!
Niki Sjölund, han som skrivit den uppmärksammade boken Vildplockat, guidade i svampskogen varje dag och snackade ätliga växter. Bland annat fick vi höra att det går fint att lägga in rönnbär i kaprisinläggning, och servera istället för kapris till maten. Värt att testa!
Vilken Utefest!
Vilt plock!
Vilken Utefest!
Upplevelselöpning, kan det bli vackrare än så här? Våra löpcoacher från Team Nordic Trail dansade över Slåttdalsberget i eftermiddagssolen med olika deltagargrupper.
Vilken Utefest!
Fenomenet skogsbad kom till Utefest första gången i fjol, och väckte stort intresse. I år var det yogin Tiina Ravelin från Gällivare, och hennes stämningsfulla trumslag, som tog med oss på en inre resa i Skuleskogen.
Vilken Utefest!
Tiina Ravelin var också först uppe varje morgon, för att kicka igång kroppar och sinnen med härlig morgonyoga vid Gällstasjön.
Vilken Utefest!
Havspaddling med Melker of Sweden, som alltid ett populärt inslag på Utefest. Det blåste rejält kring öarna den här helgen, men paddlarna var pepp!
Vilken Utefest!
Vilken Utefest!
Fjällräven, Hanwag och Primus samlade ett stort gäng för en vandring över Skuleberget, med små workshops längs vägen.
Vilken Utefest!
Erik Bragée från Hanwag och Christoffer Parmö från Fjällräven ledde vandringen till Skulebergets topp.
Vilken Utefest!
Naturen – världens bästa klassrum.
Vilken Utefest!
Vem vill inte ta snyggare bilder på sina turer? I år var det proffsiga fotografen och actionsportaren Sophie Odelberg som höll workshops i äventyrsfoto.
Vilken Utefest!
Det bidde en … spatel!? Att tälja är inte bara kul och kreativt, utan också naturligt och meditativt. Täljproffsen från Morakniv levererade både instruktion och inspiration.
Vilken Utefest!
Jonas Landolsi, aka Jonas Vildmark, föreläste om bushcraft och höll workshops om att göra upp eld i naturen.
Vilken Utefest!
Vad gör du om din äventyrskompis skadar sig mitt i ingenstans? Eller du själv? Det förevisade Maja Tesch från Adventure Medicine – och sedan var det öva, öva, öva.
Vilken Utefest!
Adventure Medicine
Vilken Utefest!
För den som ville vandra eller springa på egen hand i nationalparken fanns busstransfer från Friluftsbyn till Entré Syd. En chans att njuta fritt av höjdpunkterna Slåttdalsberget och Slåttdalsskrevan, till exempel.
Vilken Utefest!
Till havs!
Vilken Utefest!
Fin vandring i Slåttdalsskrevan.
Vilken Utefest!
Jocke Hillenius från Primus fanns på plats i Friluftsbyn för att prata kök, bränsle och utematlagning.
Vilken Utefest!
Jonas Lund och Erik Bragé från Hanwag pratade kängor och kängvård i Friluftsbyn – och putsade upp deltagarnas skodon, oavsett märke och modell. Snyggt!
Vilken Utefest!
Hur packar man en ryggsäck för vandring? Och hur klär man sig? Eviga friluftsfrågor, som Johan Skullman resonerade kring under sina workshops. Under årets Utefest teamade Johan med norska ullspecialisten Aclima.
Vilken Utefest!
Och Sanna Friborg, vår fantastiska projektledare, spindeln i nätet! Utan Sanna skulle Utefest inte ens vara hälften så härligt.
Vilken Utefest!
Sup-paddling är en riktig actionsport, i synnerhet när det blåser halv storm på Gällstasjön. Kajaktiv fick köra de flesta av sina utbildningar på torra land – men några extra tuffa deltagare trotsade vitvågorna.
Vilken Utefest!
Jorden runt-cyklisten Fredrika Ek berättade om sin osannolika långtur – och den tuffa vardagen som mötte upp efter hemkomsten. Vi fick också se en utökad version av den fina dokumentären Jorden runt på 1000 dagar, som Emil Sergel producerat. Finns på SVT Play, om du missade!
Vilken Utefest!
Fotografen och äventyraren Linda Åkerberg tog ett stopp på sitt nya projekt – att ta sig från Smygehuk till Treriksröset, via samtliga landskap – för att visa bilder och prata Sverigeäventyr med Utefest-besökarna.
Vilken Utefest!
På lördagskvällen delades Naturbonusen 2019 ut på Utefestscenen i Friluftsbyn. Tre framröstade organisationer fick dela på hela 2,3 miljoner kronor, skänkta av Naturkompaniet. 500 000 kronor gick till Friluftsfrämjandet, som vill uppdatera sitt Skogsmulle-material kring nutida miljöfrågor. Hope Fågelcentralen i Göteborg fick 700 000 till sitt arbete för att rädda vilda fåglar som råkat illa ut. Och en hel miljon gick till Håll Sverige rent och projektet Rena Fjäll, med syftet att utbilda fjällvandrare och underlätta skräphantering i fjällen. De största vinnarna är ändå du och jag, som får nytta av allt fint som de här organisationerna skapar och kämpar för.
Vilken Utefest!
Utemagasinets chefredaktör Marie Kjellnäs pratade oss igenom utdelningen av Naturbonusen 2019, med Naturkompaniets Jennie Holmström som prisutdelare. Här är det Friluftsfrämjandets Adam Bergsveen och Madde Byström som berättar om det vinnande Skogsmulleprojektet.
Vilken Utefest!
Och så var det fest, förstås! Det finns ju ett skäl till att det heter Utefest. På lördagskvällen skapade bandet Härmas Närmast röjstämning från scenen med gamla och nya hits.
Vilken Utefest!
Det är alltid festkvällar på Utefest – men stagediving var en ny aktivitet.
Vilken Utefest!
Kväll, morgon, middag – lägerelden finns alltid där som en naturlig samlingspunkt i Friluftsbyn. Årets Utefest var inget undantag.