Skippa skräpet

1. GLÖM INTE SKRÄPPÅSEN!

En skräppåse borde nästan vara nummer ett i vandringspackningen (gammal brödpåse eller matkasse funkar fint). Bär påsen tillgängligt så att du lätt får ner skräp innan det hinner flyga iväg. Har du plats även för andras skräp som lämnats kvar i naturen får du en extra guldstjärna. Och missa inte att källsortera skräpet när du kommer till civilisationen! 


2. TA MED EGEN VATTENFLASKA

Idag konsumeras ungefär en miljon plastflaskor per minut runtom i världen, enligt Euromonitor Internationals förpacknings-undersökning Global Packaging Trend Report. Totalt beräknas konsumtionen inom ett par år ha ökat till mer än en halv biljon per år – alltså över 500 000 000 000 stycken! Visst kan pet-flaskor återvinnas och bli till nya flaskor, men det är i sig en resurskrävande process. Trots att vi är bra på att panta i Sverige kommer runt 17 procent av våra flaskor aldrig till återvinningen, enligt beräkningar från Pantamera. Det mot- svarar 119 miljoner flaskor som ligger och dräller, varav många i naturen. Genom att ta med en egen, hållbar, vattenflaska på tur bidrar du till att minska mängden pet-flaskor (ha den alltid med dig, förresten, så slipper du använda engångsmuggar på kaféer, i väntrum och annat). Ur hälsosynpunkt är vattenflaskor i rostfritt stål eller glas att föredra, då många plastflaskor – särskilt de som är gjorda för engångsanvändning – innehåller de hälsovådliga kemikalerna Bisfenol A och/eller B. Läs produkt-beskrivningen innan du köper din flaska. 


3. VÄLJ BORT ENGÅNGSPRYLAR

För mig har engångsför-packningar för exempelvis kaffe och ketchup varit ett praktiskt inslag i långvandringspackningen. Men inte nog med att de genererar mycket skräp, de tillhör även den typ av skräp som lätt hamnar i naturen oavsiktligt. Förpackningarna är små, lätta att missa och fångas lätt av vinden. Ta istället med rätt mängd av kaffepulver och annat i påsar eller burkar som du har hemma. På kortare utflykter kan det kännas frestande med engångsprylar som bestick, muggar och tallrikar i simpel plast – men idag finns det mängder av mer miljövänliga produkter som kan ersätta dessa. Rostfritt stål är ett material som inte bara är giftfritt och slitstarkt, utan även väldigt lätt. Spelar vikten mindre roll kan du också lika gärna använda prylar du har hemma. 


4. TANDBORSTA MED TABLETTER

Om du vill spara in på både plast och plats, borde du testa tandkrämstabletter på vandringar och resor. Du tuggar sönder en tablett i munnen och borstar därefter tänderna som vanligt. Tabletterna innehåller ingen vätska, de är små, lätta och smidiga. Dessutom är det ju enkelt att räkna ut exakt hur många du kommer att behöva på turen – inga rester alltså. Finns både med och utan fluor. 


5. GRILLA SÄKERT

Att grilla ute i naturen är ju härligt, särskilt efter en torr sommar med eldningsförbud på många håll. De tidigare populära engångsgrillarna håller på att fasas ut på marknaden – bra, eftersom de både är skräpiga och kan orsaka bränder i terrängen. Alternativen? Öppen eld ger minst miljöpåverkan, om du vet vad du gör (väljer en säker plats, inte eldar på klipphällar som då lätt kan spricka, släcker riktigt noga …). Ett annat alternativ är att använda sig av en portabel grill, det finns modeller för både kol och gas. Grillkol märkt med ”bra miljöval” är bättre än gas, enligt Naturskyddsföreningen, då gasen påverkar miljön mer då den förbränns. Kol som inte är miljömärkt kommer ofta från ohållbar och/eller illegal skogsavverkning i länder med avskognings-problem. Den kan också innehålla skadliga ämnen som kreosot, svavel och tungmetaller. 


6. TORKA DIN EGEN TURMAT

Frystorkad mat är smidigt på vandring, men det blir en hel del skräp med alla engångspåsar. Att torka egen turmat är ett alternativ – och faktiskt inte så svårt som man kan tro. Har du inte råd eller lust att skaffa en speciell torkugn funkar det fint med den vanliga ugnen hemma. Grundregeln är att all mat går att torka, i synnerhet om du torkar färdiglagade maträtter. Laga maten som vanligt, men skär ner allt i så små bitar som möjligt. Sprid ut den på ett bakplåtspapper och torka på låg värme (cirka 50 grader, 70 för kött, fisk och kyckling – gärna varmluft). Det kan ta några timmar innan allt är torrt, håll lite koll och rör om då och då.

Du kan också torka ingredienserna var för sig på detta sätt, till exempel skivade champinjoner eller tomatpuré. Samt tillsätta snabbmakaroner, nudlar, couscous och vissa typer av ris som redan är torkat. Förvara torrmaten i en påse eller burk, tillaga den sedan i kastrull eller större kåsa. Ett annat alternativ är värmetåliga ziplockpåsar av silikon, som är ett naturmaterial. Tillred maten direkt i påsen, ta hem den tomma påsen och använd igen. Stasher bag är ett märke som finns även på den svenska marknaden.

 

7. BYT TILL MENSKOPP
Nog för att oanvända tamponger kan vara bra som tändvirke, men mens på tur genererar lätt en större mängd använda tamponger och/eller bindor. Skräpigt! Med en menskopp i packningen minskar du inte bara på skräpet – många upplever också att de är snällare mot kroppen.
De flesta menskoppar görs av medicinskt silikon, berättas på menskopp. se. Det är biokompatibelt, alltså säkert att använda i kontakt med levande vävnad. Silkonet görs av kisel (sand och kol). Menskoppar kan också göras i latex, som är framställt av mjölksaft som tappas från träd, eller TPE (termoplastiska elastomer) som är ett gummiliknande material. 

 

8. BYT UT PLASTFOLIEN

På kortare dagsturer och picknickar är plastfolie smidigt att ha runt mackor och annat. Men särskilt miljösmart är det inte – dels kan det bara användas en gång, dels är det lätt och kan oavsiktligt hamna i naturen. Men, det finns alternativ! En typ av vaxat folie, ofta bestående av bivax, och även veganska alternativ. Abe-ego, Wrappa (veganskt) och Bee’s Wrap är några varumärken som tillverkar dessa; svenska Mårda är ett annat.


9. GLÖM INTE KISSDUKEN

Använt toapapper som blåser omkring i naturen, finns det något tråkigare? Ta med en liten spade och gräv ett hål på 15–20 centimeter när du ska göra nummer två, och använd miljövänligt toapapper som förmultnar förhållandevis snabbt. Tänk på att inte sätta dig i närheten av vattendrag, som då riskerar att kontamineras (och gärna en bit från leden). För nummer ett kan du ta med en ”kissduk” – en liten trasa i snabbtorkande material som du kan torka dig med och skölja rent i vatten. Så slipper du slösa toapapper i onödan.

 

10. SE ÖVER DITT KÖPBETEENDE

Inom Zero Waste-filosofin pratar man ofta om de fem R:en – Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot. Det vill säga tacka nej till det du inte behöver, reducera dina inköp, återanvänd och laga innan du slänger, käll- sortera det som inte längre går att återanvända och kompostera det som går. Bra grundtankar att bära med sig i friluftslivet, liksom i livet i stort. Måste du köpa en ny vindjacka bara för att det är ny säsong? Funkar dina gamla skidbyxor en vinter till, eller går de att laga? Behöver du verkligen köpa ett tält för den enstaka resan eller kan du låna eller hyra ett? Och tröjan du vuxit ur, är det inte bättre att sälja eller ge den till någon den passar istället för att slänga den? 

6 tips: Så kan du bromsa nedplastningen

Engångsförpackningar? Nej tack!

Så bajsar du på fjället