Shoppa miljösmart – 5 tips

Hur konsumerar man hållbara friluftsprodukter, i en djungel av miljömärkningar som lovar guld och gröna skogar?

TEXT: SARA MARTINSSON, ILLUSTRATION: PIA KOSKELA

1. Att behålla den gamla jackan är alltid det mest hållbara alternativet. Lappa, laga och vårda dina friluftskläder så håller de längre.

2. Shoppa begagnat hellre än nyproducerat. Leta på Blocket, Loppis, i lokala Facebookgrupper – eller ordna en bytesdag i kompisgänget.

3. Hyr plagg och prylar som du bara behöver några gånger om året, till exempel tält eller skalkläder för skidåkning. Naturkompaniet hyr ut tält från Fjällräven, Houdini hyr ut sina egna produkter, som två av många exempel.

4. Läs in dig på varumärken du är intresserad av. Hur seriösa är de i sitt hållbarhets-arbete? Sök information på varumärkenas hemsidor och ställ frågor till deras kundtjänst om du inte hittar det du söker.

5. Nätbutiken vindpinad.se är i sin linda och säljer i dagsläget bara ett tiotal varumärken, men dessa får en intressant miljö-genomlysning på sajten. Ett bra ställe för den som vill lära sig mer om olika parametrar för hållbar produktion. 

VADDÅ BRA MILJÖVAL?
Naturskyddsföreningens egen märkning. Finns i fyra kategorier, varav ”fiber och beredning” är den som täcker nyproducerade plagg. Man granskar bland annat hållbarheten i fiberkvalitet, tvättning, färgning och efterbearbetning. För att få Bra Miljöval-certifiering betalar producenterna mellan 2 500 och 15 000 kronor i ansökningsavgift, och därefter en årlig avgift.

VADDÅ SVANEN?
Utfärdas av statligt ägda Miljömärkning Sverige. Kraven för Svanenmärkta textilier täcker alla steg i produktionen – inklusive fiberframställning, spinning, vävning, bleking, infärgning och efterbehandling och beslutas gemensamt av de nordiska länderna. Ansökningsavgiften är 30 000 kronor, därefter tillkommer en rad ytterligare avgifter. 

VADDÅ EU-BLOMMAN?
EU Ecolabel, även kallad. Svanens motsvarighet inom Europa, som ställer i stort sett samma krav som Svanen i Norden. Arbetet sker på uppdrag av EU- kommissionen, och kraven beslutas av EU:s medlemsländer. Ansökningsavgiften är mellan 200 och 2 000 euro.

VADDÅ GOTS?
Global Organic Textile Standard är en internationell miljömärkning av textil, startad av miljöorganisationer i flera länder. Certifieringen tar hänsyn till hela tillverkningsprocessen, från råvara till färdig textil, och ställer även krav på social hållbarhet. En årlig avgift på mellan 1 200 och 3 000 euro kan producenter som ansöker om GOTS förvänta sig att behöva betala.

VADDÅ OEKO-TEX?
Internationell hälsomärkning av textil som 18 oberoende forskningsinstitut i Europa och Japan står bakom. Kriterierna ska vila på vetenskaplig grund, och ta hänsyn till hela tillverkningsprocessen, men tillåter till exempel kemiska bekämpningsmedel och kräver ej ekologisk odling. Certifieringen garanterar däremot att plagget inte innehåller till exempel kemikalier som kan orsaka allergiska besvär.

Källor: Naturskyddsföreningen, Svanen, Medveten konsumtion 

Så tar du hand om dina friluftsprylar