Checklista för tältköpare

 

1. Användning

När, var och hur ska tältet användas? Om du mest går på tur sommartid kan du välja ett lättare och mindre utrustat tält, och låna ett vintertält om det skulle behövas.

2. Storlek

Söker du ett tält bara för dig – eller vill du ha plats för medvandrare och hund? För långa och/eller kraftiga personer krävs extra utrymme på höjden, längden och bredden.

3. Vävkvalitet

Nylon är den lättaste väven, men polyester hänger inte lika mycket när den är våt. För att stå emot regn beläggs ytterväv oftast med silikon, som även ökar rivstyrkan. På golvväv är det ofta polyuretan (PU). Tältvävarnas vattenpelare ligger på 1–10 meter, vilket anger hur högt tryck tältväven klarar – ju högre desto bättre.

4. Bågar

Tältets skelett består av lätta bågar/ stänger i aluminium. De flesta tält har kanaler där bågarna sätts in. Modeller med utvändiga bågar förankras med krokar som sitter fast i yttertältet. Veckla ut bågarna försiktigt, sätt i en sektion i taget.

5. Absid

På långa turer med mycket packning behövs rymliga absider. Om två personer bor i tältet är det praktiskt om det finns två absider/ingångar. Vid blåsigt och regnigt väder kan man hålla en absid stängd och bara använda den som är på läsidan.

6. Dörrar

De flesta ytterdörrar har tvåvägs-dragkedjor i form som ett upp- och nedvänt J. Innerdörrar är oftast i D-form, även här med tvåvägs-dragkedjor.

7. Ventilation

Luft kommer in vid marken och genom ventiler. Viktigt att det finns nättyg i innerdörrarna för god luftgenomströmning.

8. Golvväv

Bäst är om golvväven är rejält uppdragen för att skydda mot smuts och regnstänk.

9. Detaljer

I innertältet ska det finnas flera fickor samt fästöglor för torklina. Kontrollera kvaliteten på väv, sömmar, snören, dragkedjor, markpinnar och bågar.