HAVREGRYNSGRÖT MED BLÅBÄR & ROSTAD KOKOS
2 portioner
2 dl havregryn
2 msk kokos, riven
4–5 dl vätska (vatten, mjölk, juice av till exempel äpple)
En nypa salt
Topping
Kanel, blåbär, pekannötter, banan, honung, kokos, mjölk (valfritt).
Rosta kokosen gyllene i torr kastrull.
Lyft upp hälften och spara till topping.
Tillsätt havregryn, salt och vätska i kastrullen, låt puttra 3–5 minuter, rör om ibland.
Toppa gröten med kanel, blåbär, kokos, pekannötter, honung och banan.
PREPPA GRÖTEN HEMMA
Häll i mjölk
För en fylligare gröt kan du byta ut vatten som vätska mot mjölk, som håller sig kall många timmar i termos, eller tillsätta lite mjölkpulver i vattnet.
Gå vego
Vegetarian på tur? Inga problem. Byt ut eventuella mejeriprodukter mot kokos-, havre- eller annan plantbaserad mjölk- dryck du gillar.
Toppa!
En krispig, smakrik topping ger din gröt både smak och konsistens. Nötter, mandel, granola, torkad frukt och/eller hackad mörk choklad funkar alltid.
Krydda!
Kanel, vanilj, kardemumma och chai-pulver är underbara kryddor som ger gröten en extra dimension. Prova dig fram till favoritkombinationen.
Piffa med frukt
Frukt och grönt är gott i gröt – testa äpple, päron, morot, banan i färsk eller torkad form. Tillsätt innan kokningen eller efter.