Recept: Het gröt

Recept: Het gröt

Gröt kan innehålla lite vad som helst, det hörs nästan på namnet. Och finns det någon bättre frukost på tur? Här kommer en ny favorit.

RECEPT: SUSANNE JONSSON, FOTO: BEN BUSH

HAVREGRYNSGRÖT MED BLÅBÄR & ROSTAD KOKOS

2 portioner

2 dl havregryn
2 msk kokos, riven
4–5 dl vätska (vatten, mjölk, juice av till exempel äpple)
En nypa salt

Topping
Kanel, blåbär, pekannötter, banan, honung, kokos, mjölk (valfritt).

Rosta kokosen gyllene i torr kastrull.
Lyft upp hälften och spara till topping.
Tillsätt havregryn, salt och vätska i kastrullen, låt puttra 3–5 minuter, rör om ibland.
Toppa gröten med kanel, blåbär, kokos, pekannötter, honung och banan. 

 

PREPPA GRÖTEN HEMMA

Häll i mjölk
För en fylligare gröt kan du byta ut vatten som vätska mot mjölk, som håller sig kall många timmar i termos, eller tillsätta lite mjölkpulver i vattnet.

Gå vego
Vegetarian på tur? Inga problem. Byt ut eventuella mejeriprodukter mot kokos-, havre- eller annan plantbaserad mjölk- dryck du gillar.

Toppa!
En krispig, smakrik topping ger din gröt både smak och konsistens. Nötter, mandel, granola, torkad frukt och/eller hackad mörk choklad funkar alltid.

Krydda!
Kanel, vanilj, kardemumma och chai-pulver är underbara kryddor som ger gröten en extra dimension. Prova dig fram till favoritkombinationen.

Piffa med frukt
Frukt och grönt är gott i gröt – testa äpple, päron, morot, banan i färsk eller torkad form. Tillsätt innan kokningen eller efter. 

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!