Prylar: Sov gott i tältet

Prylar: Sov gott i tältet

Sömnen är viktig för hälsan, det har vi fått lära oss. Med rätt prylar kan du sussa gott i tältet och tanka ny energi för nästa dag.

TEXT: ANTON FURULAND

1. Nordisk Oscar -2 Curve

Smidig och lätt syntetsäck för tre säsonger. Passformen är skönt kurvig och sovsäcken bjuder dessutom på bra ventilation när du lagt dig för att sussa. Komforttemperaturen ligger på 4°C och säcken väger 880 gram i storlek L. 3 620 kronor, nordisk.eu.

 

2. Helsport Trollheimen Superlight

Lätt men värmeeffektiv sovsäck med dunliknande syntetfiber som fyllning. Håller för tre säsonger, men det finns även en maffigare vintermodell av denna sovsäck. Väger 1 240 gram och har en komforttemperatur på 2°C. Finns både i dam- och herrmodell. 2 999 kronor, helsport.no.

 

3. Vaude Meglic Eco 700 Syn

Innovativ och prisvinnande sovsäck för tre säsonger, tillverkad i miljösnäll syntet. Bland annat är huvudmaterialet polyamid helt och hållet återvunnet, dessutom består 30 pro- cent av fyllningen av den nedbrytbara na- turfibern Kapok. Har en komforttemperatur på 5°C och väger 1 200 gram. 4 499 kronor, vaude.com.

 

4. Exped Flexmat Plus M

Tjockt men vikbart liggunderlag i IXPE-foam som borgar för en skön och varm sömn till en förhållandevis låg vikt på 500 gram. Det är 183 centimeter långt och har en komfort- temperatur på -4°C. Finns även i storlek small, samt i liknande modell under namnet Flexmat. 599 kronor, exped.com.

 

5. Rab Mythic Ultra 120

Ultralätt sovsäck på 400 gram, vars fyllning består av RDS-certiferat dun med en fyll- nadsgrad på 900+. Man har använt Thermo Ionic Lining Technology, vilket innebär att en titanbeläggning på fibrerna reflekterar värme tillbaka mot kroppen. Här ligger kom- forttemperaturen på 0°C. 5 650 kronor, rab. equipment.

 

6. Nemo Flyer

Självuppblåsande liggunderlag som står pall för tre säsonger. Designen är minimalistisk, det är tillräckligt tjockt och formar sig be- kvämt efter kroppen. Väger cirka 870 gram och är 193 centimeter långt. Skulle något vara tokigt med liggunderlaget kan du luta dig mot Nemos livstidsgaranti. 1 330 kronor, nemoequipment.com.

 

7. Bergans Rabot Down Blanket 300

Mångsidig och mysig dunfilt som dels kan användas på egen hand och dels som för- stärkning i sovsäck. Fylld med 300 gram RDS-certiferat gåsdun (90/10), väger totalt 630 gram och är prick 2 meter på längden. 3 000 kronor, bergans.com.

 

8. Haglöfs Musca -1

Varm och mångsidig sovsäck fylld med syntetmaterialet Tri-Fusion, medan det yttre huvudmaterialet är i 50D polyester och fodret i 75D polyester. Finns i flera olika utföranden, men denna modell har en komforttemperatur på 4°C och väger runt kilot. 1 100 kronor, haglofs.com. 

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!