Gör upp eld med tändstål – steg för steg
Foto: Roger Borgelid

Gör upp eld med tändstål – steg för steg

Elden har fått ett uppsving på senare år, i slott och koja – och tändstålet har blivit en livsstilsmarkör att hänga om halsen. I senaste Utemagasinet har vi ett stort reportage om lägerelden, där vi intervjuar överlevnadsexperten Mattias Norberg. Här guidar han dig hur du tänder eld med eldstål, steg för steg.

Text: Emma V Larsson

Mattias Norberg är aktuell med boken "Konsten att elda". Här guidar han dig hur du tänder eld med tändstål, steg för steg. Är du vänsterhänt gör du tvärtom med händerna.

OBS: Nu råder eldningsförbud i stora delar av landet. Ta reda på vad som gäller innan du ger dig ut och övar med tändstålet.

1.

Greppa om tändstålet med vänsterhanden, så att den mittersta leden på pekfingret håller om tändstålet och tummen är placerad ovanpå tändstålet. Låt tändstålet sticka ut cirka två centimeter från pekfingret. Det är på toppen av tändstålet du skrapar av gnistor.

2.

Om tändmaterialet ligger på ett hårt underlag stödjer du toppen på tändstålet mot underlaget, precis bredvid tändmaterialet, i en lutande ställning.

3.

Håll i gnistskraparen med högerhanden och placera den mot vänster tumme. Om du använder knivryggen att skrapa med är det området längst ut mot spetsen på kniven du ska använda.

4.

Tryck till med vänstertummen på gnistskraparen samtidigt som du med högerhanden vrider gnistskraparen lite mot tändmaterialet, så blir det välriktade och kraftiga gnistor. 

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!