Stor ökning löpare i fjällen

Stor ökning löpare i fjällen

Det blir alltmer populärt att springa i svenska fjällen. Åtta av tio fjälldestinationer och fjällstationer uppger att antalet löpare har ökat de senaste fem åren. Även stigcykling har ökat. Det framgår av en ny undersökning som Fjällsäkerhetsrådet har genomfört.

Traditionellt har löpning i fjällen lockat en liten grupp erfarna personer, men på senare år har allt fler vanliga motionärer upptäckt möjligheten. 

Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd genomförde mellan 17 juni och 2 juli 2020 en enkätundersökning om besöks- och aktivitetsutvecklingen i de svenska fjällen. Enkäten, som riktades till destinationsbolag och fjällstationer, besvarades av 27 vd:ar eller motsvarande i bland annat Sälen, Funäsfjällen, Åre, Hemavan/Tärnaby, Kirunafjällen samt vid STF:s största fjällstationer utmed den svenska fjällkedjan.

Åtta av tio svarade att fjällöpning har ökat under de senaste fem åren. Sex av tio svarade att det ökat mycket under samma tid.

Att springa i fjällen är en speciell och ofta storslagen upplevelse. Som fjällbesökare behöver man vara beredd på att vädret kan slå om snabbt, mobiltelefonen kan sakna täckning och hjälpen finns ofta långt bort om problem skulle uppstå.
– Förutsättningarna för en lyckad upplevelse i fjällen förbättras med rätt förberedelser, det gäller alla inklusive vana terränglöpare, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

Sugen på att springa i fjällen? Detta ska du tänka på:

1. Ta del av väderprognoser för de områden du tänker springa i.
2. Spring helst inte ensam, lämna färdmeddelande inklusive planerad tid för återkomst till någon som inte är med.
3. Spring i första hand efter markerade sommarleder.
4. Lär dig orientera med karta och kompass.
5.Ta med energi och vätska, för att orka tänka klart och handla klokt. Exempelvis nötter, choklad och vatten.
6.Ta med extrakläder och första hjälpen-kit.

Bland övriga fjällaktiviteter som destinationsbolag och fjällstationerna bedömer ha ökat under de senaste fem åren finns bland annat vandring, med eller utan övernattning, och cykling på leder och stigar. Drygt fyra av tio uppger att cykling i fjällen har ökat.
– De råd som vi ger till terränglöpare i fjällen är även värdefulla för dem som cyklar i fjällen. Skillnaden är att man rör sig mycket snabbare i terrängen och kommer längre. Högre hastigheter innebär också en risk för andra typer av skador, vilket sammantaget ställer extra stora krav på genomtänkt planering, säger Per-Olov Wikberg.

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!