Ute testar: tålig sko i terrängen

Ute testar: tålig sko i terrängen

Icebug Capra RB9X är en sko för traillöpning, utrustad för att sitta skönt och följsamt på långa pass i teknisk terräng.

Bakgrund

Capra är Icebugs mest tekniska trailsko för sommaren 2020, framtagen tillsammans med Jerringpris-vinnaren Tove Alexandersson, världsmästare i skyrunning och orientering. Testet har skett på fjället, i skogen och på grus- och asfaltsvägar.

Snabba fakta

Skon består av åtta olika lager. Den har bland annat en slitstark ovandel i polyester (Bluesign-certifierat och tillverkat av 100 procent återvunna pet-flaskor), samt en tvådelad mellansula som ska öka energiåtergivningen i varje löpsteg. En nyckelroll spelar också yttersulan, som beskrivs som "Icebugs hjärta". Denna är försedd med egna gummiblandningen RB9X samt 3,5 millimeter höga gummidobbar för optimalt grepp och slitstyrka. Droppet ligger på 7 millimeter och den vikt som anges är 570 gram (oklart vilken storlek som vägts). Prislappen landar på 1 600 kronor och modellen finns för både dam och herr.

UTE-låtande

Man behöver inte ha vunnit Jerringpriset för att uppskatta Capras prestanda. Framför allt är stabiliteten och greppet riktigt bra. Skon är delvis designad för att klara av löpturer på över tre timmar, och visst gör den sig allra bäst på riktigt långa pass, men utförandet är ändå allround. Kortare och medellånga pass går med andra ord utmärkt även det. Är du däremot ute efter en riktigt lätt och smidig trailsko finns bättre alternativ, även om Capra aldrig upplevs som tung eller klumpig. Var uppmärksam på att Icebug rekommenderar köpare att välja en halv storlek större än normalt. För Utemagasinets testpastrull funkade det dock fint med standardstorleken, men prova i butik för säkerhets skull.

Testat av: Uteredaktionen 

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!