8 vilda parker


8 vilda parker
Oroar trängseln kring Kebnekaise? Ta med familjen till Pieljekaise istället.

1. FJÄLLBJÖRKENS RIKE – PIELJEKAISE, LAPPLAND

I Pieljekaise nationalpark härskar fjällbjörken. De vidsträckta skogarna täcker hela två tredjedelar av parken, klättrar vackert från dalarna och upp på kalfjällets sluttningar. Parken är unik som den enda platsen i Skandinavien där skogsgränsen mot kalfjället består av just fjällbjörk. Här finns också ängar, små sjöar och mjuka, låga fjäll.

Turtipset: Nationalparken har fått sitt namn efter fjället Pieljekaise, på samiska Bieljijgájse, vilket betyder örontopparna och syftar på de två topparnas form. Vyerna är storslagna och en topptur (1 138 meter över havet) bör inte missas. De första kilometerna går längs Kungsleden, sedan bär det uppåt på stenig stig. Det är relativt lättvandrat – ett perfekt dagsäventyr för familjen med vandringsvana barn.

Boende: Du får tälta var du vill i parken och här finns också en övernattningsstuga. Den ligger längs Kungsleden och kan bokas gratis (info på sajten nedan). Visa hänsyn för renskötseln som pågår i området.

Komma hit: Pieljekaise nationalpark ligger i väglöst land i Arjeplogsfjällen, mellan Jäkkvik och Adolfström. Det går bussar från Luleå till Arjeplog, och vidare till Jäkkvik och Adolfström.

Mer info: sverigesnationalparker.se/ park/pieljekaise-nationalpark. 

8 vilda parker
Kosterhavets nationalpark lockar med äventyr på land, på vattnet och under ytan. Foto: Martin Borg

2. UNIKA HAVSSKOGAR – KOSTERHAVET, BOHUSLÄN

Sveriges första marina nationalpark gömmer vilda landskap under ytan: havsskogar, koraller och djuphavsdjur. I dessa vatten finns djur och alger som inte förekommer någon annanstans i Sverige, bland annat ett av våra två kända korallrev. Kosterfjordens djupränna liknar miljöerna långt ute i Atlanten, vilket gör att många arter som annars bara finns där även lever i Kosterfjordens djup.

Turtipset: Kosteröarna ståtar mitt i parken, här samsas kulturlandskap och karg ytterskärgård. Vandringsleder finns på både Nord- och Sydkoster, de tar dig genom tallskogar och ljunghedar, över klippor och stränder. Söker du närkontakt med havet ska du testa snorkelleden vid Rörvik på Sydkoster eller den i Hasslebukten på Saltö, båda är cirka 200 meter långa och ligger på 1–1,5 meters djup. Den som hellre stannar ovan ytan ska hyra kajak. Här finns ett myller av öar och smala rännor att utforska.

Boende: I Kosterhavets nationalpark får du tälta högst två dygn på samma plats, med vissa undantag. En naturnära camping finns i Strömstad och Hotel Ekenäs Koster är ett klassiskt skärgårdshotell vid Kosterfjorden.

Komma hit: Ta tåget till Strömstad för att sedan hoppa på en av Kosterbåtarna som går året runt. Resan tar ungefär 45 minuter. På vägen passerar du genom vackra skärgårdsområden och över Kosterfjordens djupränna.

Mer info: vastsverige.com/kosterhavets- nationalpark; sverigesnationalparker.se/ park/kosterhavets-nationalpark; extra.lansstyrelsen.se/kosterhavet. 

8 vilda parker
Åsnen är en allsidig park, med fina områden för dig som gillar paddling och fågelliv.

3. VARIERAD NYKOMLING – ÅSNEN, SMÅLAND

Sveriges nyaste nationalpark, inrättad 2018, består av skog och sjölandskap. De många öarna, skogarna, våtmarkerna och vattenmiljön tillsammans gör att hela området har ett rikt fågelliv. Vildmarkskänslan är påtaglig och besökaren kan njuta av öar med både urskogsliknande skog och fin gammal ädellövskog.

Turtipset: Åsnens vackra öar kan du med fördel upptäcka med kanot eller kajak. Den natursköna Värendsleden går vattenvägen mellan Asa och Granö och passerar Åsnens västra och sydvästra stränder. Leden är 120 kilometer lång och det finns iordningställda övernattningsplatser som kan nyttjas mot avgift. Dessa har plats för tält och i de flesta fall vindskydd, utedass, sopkärl och eldplats. Hela leden tar cirka sju dagar, men många väljer att dela upp den i kortare varianter.

Boende: Inom nationalparken får du endast övernatta vid angivna övernattningsplatser. I närheten av parken finns däremot flera campingplatser där du även kan hyra stuga – samt pensionat och bed & breakfast som alternativ.

Komma hit: Åsnen ligger i Alvesta och Tingsryds kommuner med angränsning till Växjö kommun. Det finns en huvudentré i Sunnabron och en entré i Trollberget på den västra sidan av sjön. Vid huvudentrén i Sunnabron finns parkering och härifrån utgår fyra av nationalparkens vandringsleder. Du kan åka tåg till Alvesta för att där hyra en cykel och cykla till Åsnen via den bilfria Banvallsleden.

Mer info: visitasnen.se; sverigesnationalparker.se/park/asnens-nationalpark. 

8 vilda parker
I Björnlandet kan du, precis som parkens namn antyder, råka få korn på Bamse och hans vänner. Foto: Sam Hedman

4. VÄRDEFULL TALLSKOG – BJÖRNLANDET, LAPPLAND

Gamla tallskogar och gransumpmark gör Björnlandet till en hänförande vildmark – en liten rest av Sveriges fornstora skogar. De tydliga spåren av skogsbränder visar på dramatiska händelser i gångna tider. Många däggdjur trivs här, har du tur och tålamod kanske du får ett spännande möte. I området rör sig allt från älg och ren till mård, lodjur, björn och järv.

Turtipset: Svärmorsleden, som är parkens mäktigaste, sträcker sig 12 kilometer genom landskapet och tar 5–8 timmar att vandra. Börja gärna på kvällen med att vandra bara någon kilometer och slå läger vid Angsjökojan, för att nästa dag fortsätta mot Svärmorskojan. På vägen viker du av och utforskar någon av lederna som visar vägen upp till Björnbergets topp genom vacker gammelskog. Där uppe väntar fantastiska vyer över parken. Följ sedan gröna leden till Svärmorskojan, och vidare drygt sex kilometer till entrén vid Angsjö.

Boende: I nationalparken finns alltså två övernattningskojor: Angsjökojan och Svärmorskojan. Här kan du övernatta gratis. Det går också bra att tälta på anvisade platser.

Komma hit: Björnlandet är inte den park som nås lättast med kommunala färdmedel. Det går bussar på väg 92, längs sträckan Umeå–Bjurholm–Fredrika–Åsele. En avtagsväg söderut leder in till Angsjö vid nationalparkens östra gräns. Denna är 24 kilometer lång och här går inga bussar.

Mer info: sverigesnationalparker.se/ park/bjornlandets-nationalpark. 

8 vilda parker
I Färnebofjärdens nationalpark väntar land och vatten i skön förening – och ett myller av fåglar. Foto: Nils Ryrholm/Azote

5. VACKERT ÄLVLANDSKAP – FÄRNEBOFJÄRDEN, UPPLAND/GÄSTRIKLAND/DALARNA/VÄSTMANLAND

Här, vid nedre Dalälven, hittar du myrmarker och barrskog med norrlandskaraktär som möter sydliga lövskogar med ek och lind. Landskapet är varierande och ger just därför stora naturupplevelser, med land och vatten i skön förening. Här finns mer än 200 öar och skär. Nationalparken är känd för sin fågelrikedom och har varit flitigt besökt av ornitologer ända sedan 1970-talet.

Turtipset: Bästa sättet att uppleva den här nationalparken är genom paddling; en tvådagarstur på Dalälven kan starta vid Skekarsbo. Allra först klättrar du förstås upp i det 20 meter höga utsiktstornet och suger in de fina vyerna över området. Paddla sedan norrut, och ”håll till höger”.

Du passerar då följande vindskydd: Brättnäset, Oxhällsholmen (Hamrevall), Bårbyhällan och Karlholm. Alla dessa går bra att sova i, och där får du även tälta. Rakt öster om Karlholm finns också en övernattningsstuga, Bengts stuga, på Gärdsvekarna. Det är en mysig liten stuga som står öppen för övernattning en natt eller två. Den går inte att boka, så det finns alltid en risk att det är upptaget.

Det är väldigt vackert att paddla i området kring Vedöarna och Rosön. Nästa dag vänder du söderut igen, men håller dig istället längs Istahalvön. Runda Utön/ Hemön längst söderut på denna halvö och styr kosan mot vackra Sandön. Där hittar du härliga sandstränder och här får du också tälta. Övernatta eller fortsätt tillbaka till Skekarsbo.

Boende: Det finns elva platser för tältning i nationalparken och ett 20-tal vindskydd, alla med eldstad. Camping, bed & breakfast, stugor och hotell finns exempelvis i Gysinge, Österfärnebo, Östa, Tärnsjö och Tyttbo.

Komma hit: Naturum Färnebofjärden ligger vid Gysinge Bruk i Gävleborgs län. Du tar dig lättast hit med bil eller buss, sista biten längs väg 56. Från Gävle går det att ta sig till Gysinge med buss 49 och från Sandviken med buss 47.

Mer info: sverigesnationalparker.se/park/ farnebofjardens-nationalpark. 

8 vilda parker
Trodde du att Skåne var platt? Boka in ett besök i Söderåsens nationalpark för att vidga vyerna.

6. MÄKTIGA LÖVSKOGAR – SÖDERÅSEN, SKÅNE

Söderåsen är en unik plats, för här – strax söder om Helsingborg – finns en av de största sammanhängande naturskyddade ädellövskogarna i hela Nordeuropa. Söderåsens nationalpark är också överraskande dramatisk med hänförande vyer, skogsklädda åsar, mäktiga rasbranter och djupa dalar.

Turtipset: Hjortsprångsrundan är en fin vandringsled som går både nere i sprickdalens lummiga grönska och uppe på åsen, förbi bokskog och utsiktspunkter. Leden är totalt 7,7 kilometer och på mitten ligger en rastplats där det finns vatten, ved, såg och yxa. Här kan du övernatta i vindskydd eller slå upp eget tält för att dela upp vandringen i två dagar. Du får inte missa den högsta punkten i nationalparken – Kopparhatten. Den passerar du på den kortare vandringen Kopparhattsrundan på fyra kilometer.

Boende: I nationalparken finns både raststugor och tältplatser.

Komma hit: Söderåsen ligger fyra mil öster om Helsingborg i Skåne. Huvudentrén med naturum ligger i Skäralid, längs väg 13. Södra entrén med turistbyrå finns i Röstånga. Buss 518 stannar vid båda entréerna och på flera ställen längs nationalparksgränsen.

Mer info: sverigesnationalparker.se/ park/soderasens-nationalpark. 

8 vilda parker
Skärgårdar förknippas mest med havet, men de göms även i större sjöar. Djurö ligger mitt i Vänern.

7. HEMLIG SKÄRGÅRD – DJURÖ, VÄSTERGÖTLAND

Djurö skärgård är den mest isolerade skärgården i hela landet och lite av en okänd pärla. Den ligger mitt i Vänern och består av ett 30-tal öar och skär, klapperstenstränder och ett rikt fågelliv. Naturen är relativt opåverkad tack vare det isolerade läget. Med sina naturhamnar lockar Djurö främst båtburna frilufsare.

Turtipset: Utforska parken genom att paddla kajak i denna del av Vänern. Det är spännande att ta sig fram via de smala sunden, mellan kobbar och skär. Huvudön Djurö längst i norr är runt 150 hektar. Gå iland och utforska vandringsleden från Fyrplatsen på norra Djurö, via ängen till Djuröstugan på södra ön. De gamla jordbruksmarkerna hålls idag öppna av betande dovhjortar. Vandringen tar drygt en timme. Att paddla till Djurö är inget för nybörjare, med tanke på den långa distansen på öppet vatten. Flera företag arrangerar turer, eller hjälper till med transport och hyra av kajak.

Boende: På huvudön finns två hus som man kan hyra. Det är tillåtet att tälta överallt två nätter i sträck – utom på eller i närheten av Lyckan, den lilla öppna ytan mitt på huvudön. Djurö ligger isolerat mitt i Vänern så ta med egen mat. Det är inte tillåtet att beträda de fågelskyddsområden som finns i parken under april till juli.

Komma hit: Det är främst egen båt som gäller, alternativt arrangerad tur eller långpaddling. Avståndet till de närmaste öarna är 8 kilometer, till fastlandet är det 11 kilometer. I nuläget finns ingen reguljär båttrafik men tillsynsmannen kan vara behjälplig om du vill besöka parken över dagen eller övernatta.

Mer info: sverigesnationalparker.se/ park/djuro-nationalpark; vanernoutdoor.se. 

8 vilda parker
Vadvetjåkka nationalpark är inget för blåbär. Här är det tält och kanot eller apostlahästar som gäller. Foto: Thomas Berg

8. ENSLIGT DELTALAND – VADVETJÅKKA, LAPPLAND

Sveriges nordligaste nationalpark gränsar till Norge i väglöst land och består mestadels av kalfjäll. Det som utmärker den är ensligheten, fjällfloran och de djupa grottsystemen. I Vadvetjåkka, och alldeles väster om parken, finns en av landets djupaste kalkstens-grottor som formats av rinnande underjordiskt vatten. Den är 700 meter lång och 140 meter djup. Här finns också Sveriges nordligaste glaciär.

Turtipset: Mot söder övergår fjällmassivet i björkskogar och Njuoraeatnus vackra deltaland – detta måste upplevas, till fots eller i kanot. I en mosaik av meandrande älvgrenar, laguner, småsjöar och myrmarker kan du med lite tur se älgar beta. Här finns också ett rikt fågelliv med exempelvis kricka, bergand, bläsand och sävsångare.

Boende: Det är tillåtet att tälta i hela nationalparken. Här finns dock inga iordningställda övernattningsplatser eller boende att hyra – du bör således vara fjällvan. Klimatet i Vadvetjåkka nationalpark påverkas av läget nära Atlanten och vädret är ofta mulet med nederbörd. Närmaste boende/stuguthyrning finns i byarna Björkliden, Abisko och Riksgränsen.

Komma hit: Vadvetjåkka nationalpark ligger väster om Torneträsk vid riksgränsen i Kiruna kommun. Ett sätt att ta sig till parken är att vandra från Kopparåsen vid E10, cirka 20 kilometer från Abisko turiststation. En sommar-led utgår från en parkeringsficka vid Kopparåsen.

Mer info: sverigesnationalparker.se/ park/vadvetjakka-nationalpark.