Majvandring i Brösarps backar
Foto: Mickael Tannus. Sommaren 2020 var det trängsel i naturen på många håll kring Österlen. Hoppa över högsäsongen och utforska området innan eller efter den stora anstormningen.

Majvandring i Brösarps backar

När våren står i full blom drar naturen i söder lite extra. Brösarps backar är en skånsk idyll för friluftsfrälsta – och det finns all anledning att fortsätta äventyret förbi de gröna kullarna. Eller vad sägs om över 100 kilometer markerad vandringsled i området, och ett glittrande hav runt hörnet? Passa på nu i maj, innan sommarturisterna vaknar...

#UTEIDAG
En dag att tillbringa i trakterna? Ta då och njut av en rundvandring kring Brösarps backar. Startar gör du i Brösarp och du slår först kurs på Skåneledens delled SL 4 för att sedan cruisa vidare på Österlenleden och till sist den lokala vandringsslingan Backaleden. Turen är tio kilometer lång och tar dig till lägerplatsen Vantalängan och sedan tillbaka till Brösarp. Finfina backvyer och härlig lövskog är några belöningar som väntar.

#UTEHELGEN
Har du en hel skånehelg till ditt förfogande, och ett par sköna skor? Traska från Brösarp och Torparebron till Vantalängan, men istället för att vända tillbaka fortsätter du på SL4 Österlenleden och gör den lite längre rundturen Österlencirkeln. Vandringen på cirka 34 kilometer (eller löpningen, för den delen) går förbi kulturlämningar som Alunbruket och Agusastugan. Du får dig också en dos österlensk naturidyll genom Drakamöllans naturreservat, som charmar de flesta med sitt vackra hedlandskap.

#UTEDRÖMMEN
Genom Brösarp går som sagt Österlenleden, en av Svenska Turistföreningens tolv signaturleder. Från Nybostrand till Andrarum sträcker den sig 93 kilometer, via bland annat Stenshuvud och Haväng, mestadels längs kusten. Räkna alltså med maffig havsutsikt som går att fånglo på mest hela tiden. Signaturled Österlen består av sju etapper och övernattningar kan göras på hotell, camping och vandrarhem vid alla stopp.

Mer info: skaneleden.se; svenskaturistforeningen.se/guider-tips/leder/osterlenleden; brosarp.se.

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!