9 svenska äventyr för hela familjen

Familjevänlig natur finns förstås runt varje krök, men på semestern lockar ofta nya intryck och upplevelser. I nya numret av Utemagasinet hittar du 24 tips, fördelade på åtta äventyrliga destinationer i Sverige. Här är 9 av dessa!

TEXT: ANTON FURULAND

9 svenska äventyr för hela familjen
Älven Ljusnan sträcker sig 443 kilometer och är därmed Sveriges åttonde längsta vattendrag. Foto: Roger Borgelid

FUNÄSFJÄLLEN, HÄRJEDALEN

Funäsfjällen ligger i västra Härjedalen med orterna Funäsdalen, Ramundberget, Tänndalen, Bruksvallarna, Ljusnedal, Messlingen/Kappruet, Tännäs och Fjällnäs. Här finns ett så gott som oändligt äventyrsutbud, för både vant och ovant utefolk.

A: Via ferrata på Funäsdalsberget

Via ferrata-leder är fortfarande rätt sällsynta i Sverige, men på Funäsdalsberget finns en. Äventyret längs den branta klätterleden med säkrad vajer fixar skönt pirr i magen och bjuder på mäktig utsikt och en rolig äventyrskick för hela familjen. Turen upp till toppen av berget tar ett par timmar och väl framme finns toppstuga med veranda att pausa vid. Utrustning och genomgång får du hos Topsport Funäsdalen för 250 kronor per person. Klätterselens säkerhetslösning kräver en vikt på mellan 40 och 120 kilo.

B: Mickelinas vandringsled

Starta i Ramundberget och ta er därifrån upp till Fjällgårdsbanans topp, antingen via liften eller till fots. Från toppen är det så dags att äntra Mickelinas vandringsled som är en rolig familjetur på 3,3 kilometer i lätt utförslutning, tillbaka ner till Ramundberget. Fina omgivningar och vyer är en del av behållningen – så också de äventyrliga lekinslagen längs leden. Till exempel finns en linbana som går över Kvarnbäcken och ett djursafari med träfigurer av de djur som rör sig i trakten. Turen tar 1–4 timmar.

C: Bestig sju toppar

I Funäsfjällen har man sin egen lokala variant av den prestigefyllda äventyrsutmaningen The Seven Summits. Istället för att bestiga de högsta topparna på världens sju kontinenter, har man i terrängen ovanför Tänndalens skidområde valt ut sju mer moderata toppar vars topprösen är utmärkta med just Mt Everest, Kilimanjaro, Denali, Puncak Jaya, Mt Vinson, Aconcagua och Elbrus. Tänndalens Sju toppar är ett perfekt äventyr för familjen, att göra under en dag eller dela upp på flera. Startplatsen är parkeringen vid Ski Lodge Tänndalen, där finns också karta och färdbeskrivning. När topparna är avcheckade får man kvittera ut en fin medalj.

Hitta hit: Till Funäsfjällen tar du dig smidigast med bil, i synnerhet om du vill utforska flera delar av området. Det är ungefär 65 mil från Göteborg, 57 från Stockholm och 30 från Sundsvall till Funäsdalen. Ett alternativ är tåg till Sveg, Ljusdal eller Östersund och därifrån vidare med buss. Bussen Härjedalingen brukar trafikera sträckan Stockholm–Funäsdalen dagligen, men har varit pausad under pandemin.

Mer info: funasfjallen.se (boende), sj.se, harjedalingen.se.

9 svenska äventyr för hela familjen
Foto: Isaberg

ISABERG, SMÅLAND

Isaberg är en markerad urbergskulle i Nissans dalgång, intill det lilla samhället Hestra (yes, känt för handskarna). Här i smålandsskogen har Isaberg Mountain Resort byggt upp södra Sveriges största pist-/liftsystem tillika MTB-center. Därtill finns en mängd andra möjligheter att idka friluftsliv och utesport.

A: Barnsligt kul på höjd

Adrenalinfylld och lekfull är höghöjdsbanan Isaberg Tree Top Adventure. Aktiviteten utspelar sig – stödd av selar, vajrar och karbinhakar – uppe bland träden med moment som balansgång, koordination, klättring och hopp. Totalt finns det 57 hinder fördelat på fem olika banor, med varierande svårighetsgrad. Starttid behöver bokas i förväg online och minimiålder för Tree Top Adventure är sex år (vuxet sällskap krävs upp till elva år). Priser på 275–395 kronor per person inkluderar 30 minuter säkerhetsgenomgång och två timmar trädaction.

B: Vandra och basta

Via Isaberg Mountain Resort går det att boka en klassisk bastuflotte, rymlig nog för åtta personer och alltså en riktigt mysig aktivitet för hela gänget. Flotten finns på närliggande Algustorpasjön, men innan det är dags att borda den kan det sitta fint med lite härlig vandring. Den två kilometer långa Sjöstigen passar alla åldrar – eller så går ni hela Algustorpasjön runt, en sträcka på 9,5 kilometer. Bastun kostar 600 kronor för två timmar och bör förbokas någon dag innan.

C: Cykla i skogen

Har man inte redan fallit pladask för stigcykling är chansen stor att så blir fallet här i Isaberg. Totalt finns 20 MTB-leder, med växlande nivå och utformning. Till exempel finns tre barnleder som är markerade med grönt, men också längre sträckor som medelsvåra slingan Blue Berry på 13 kilometer. Det går också att köra liftburen cykling och nöta balans och finlir i pumptracks och teknikbanor. Hyrutrustning behöver förbokas, här är det hårt tryck under högsäsongen. För att åtnjuta slingorna krävs även Isaberg Trail Pass som kostar 105 kronor för vuxna och 50 kronor för barn 8–15 år.

Hitta hit: Bil, tåg eller buss. En resa med kollektivtrafik kan till exempel gå via Jönköping och därifrån vidare med buss 132 som stannar intill Isabergs stugby. Ett annat alternativ är att ta tåg till stationen Hestra och vidare med buss till Isaberg.

Mer info: isaberg.com.

9 svenska äventyr för hela familjen
Foto: Alexander Hall

STORA ALVARET, ÖLAND

Stora Alvaret på södra Öland är med sina 37 kilometer på längden och 15 kilometer på bredden världens största sammanhängande alvarmark. Det torra landskapet, som består av kalkstensberggrund kryddad med unik växtlighet, är en del av världsarvet Södra Öland.

A: Vandra till Penåsa

Ett unikt och världsarvsklassat landskap som detta bör förstås upplevas i vandringsskor, med tält i ryggsäcken. Över Stora Alvaret sträcker sig en sammanhängande led på cirka 35 kilometer, från Karlevi till gamla järnvägsbanken i Penåsa (turen kan avslutas i Resmo, och blir då 13 kilometer). Leden lämpar sig också för cykling. Känns 35 kilometer för klent? Från Penåsa går det att hoppa på Mörbylångaleden, som är en av STF:s 12 signaturleder, och traska ytterligare tre mil till Ottenby längst i söder.

B: Naturspana med Station Linné

Vid porten till Alvaret ligger Station Linné, som utöver att bedriva forskning och hyra ut boende även arrangerar naturaktiviteter för de yngre under sommaren. Humlans naturspanare heter initiativet som visar upp Alvaret för 5–16-åringar – till exempel med håv och lupp, för noggrann koll på växter och djur. Aktiviteten brukar arrangeras ett par gånger i veckan under sommarhögsäsongen – håll utkik på Facebooksidan Station Linné. Priset är 120 kronor per barn, vuxna går med gratis. Station Linné anordnar också uteaktiviteter för vuxna – till exempel skogsbad, orkidé- och matvandringar.

C: Utforska Dröstorpsleden

Dröstorpsleden är en annan vandringsvärd rutt, som utgår från Skarpa Alby alternativt Ekelunda. Leden är inte markerad men är ändå enkel att följa då den går på tydliga vägar och stigar. Turen är cirka sex kilometer och går igenom ögonsköna naturreservatet Dröstorps alvar, i en slinga runt Dröstorps Ödeby. Några av gobitarna längs vägen är sjön Drötorps mosse, runstenen Björnflisan, guldfiskdammen samt infallna grottan Prästgropen (numera förträfflig som vindskyddad fikaplats). Parkering finns i startbyarna.

Hitta hit: Bil är bekvämt att ha på plats, då kommer du förstås via Ölandsbron till Färjestaden. Det finns ingen järnväg på ön, däremot busstrafik (nummer 404 ansluter tågen i Kalmar). Från Stockholm går bussen Silverlinjen.

Mer info: oland.se, morbylanga.se, sodraoland.com, silverlinjen.se.