3 tips: Hitta utelugnet mitt i sommaren
Var i ditt närområde är besökstrycket rimligt så här års? Kolla med turistbyrån om du är osäker. Bilden är tagen i Svartedalens naturreservat, längs Bohusleden. Foto: Lukasz Warzecha/westsweden.com

3 tips: Hitta utelugnet mitt i sommaren

Högsommar råder, och alla svemesterfirare vill förstås ut i naturen. Vill du slippa trängas? Blicka då bortom de mest vältrampade lederna och packade besöksmålen. Lugnet och äventyret väntar, bara runt hörnet.

#UTEIDAG
Lyxa till din vanliga dagstur genom att laga riktigt god mat. Låt helt enkelt matlagningen bli själva höjdpunkten – kanske över öppen eld? En klassisk höjdare, som ändå är smidig att kocka ihop på stekhäll, är en matig pytt (nej, inte krögarpytt från Felix utan egengjord från scratch). Hacka och förbered valfria ingredienser hemma i köket, packa ner i matlådor och stek sedan allting på plats i det fria. Var kreativ, nästan allt blir gott att slänga ner i en pytt – åtminstone om den tillagas och äts ute.

Potatis och/eller rotfrukter förstås, lök i olika former, och så någon smakrik proteinkälla (köttrester, salami, halloumi). Några ägg att steka upp mot slutet, inlagda rödbetor i en burk. Och, viktigast: Försäkra er om att det är tillåtet att elda i området. Uppdaterad info hittas på kommunens eller räddningstjänstens hemsida.

#UTEHELGEN
Ta en eller två nätters hemester i närnaturen, kanske med en vacker sjö, maffig skog eller vidsträckt utsikt som målbild eller basläger? Ett bra och lättsamt alternativ till tält är att slå nattläger i något välplacerat vindskydd. Ladda hem appen Vindskyddskartan för inspiration – och rör dig gärna bortom de mest besökta naturområdena, om du bor nära sådana.

#UTEDRÖMMEN
Bohusleden, Upplandsleden, Hälsingeleden, Bruksleden, Höglandsleden, Ostkustleden, Solanderleden ... Det är ju inte bara i fjällen det går att vandra långt och länge – så gott som alla svenska landskap hyser något slags längre vandringsled. Välj ut en hyfsat närliggande sådan och utmana dig själv och familjen/vännerna att beta av hela leden – en etapp i taget. Varva vandring med löpning om det känns kul – eller cykling, om det är tillåtet längs den aktuella sträckan.

Mer info: På lansstyrelsen.se kan du reka olika områden att utforska och läsa om bland annat vandringsleder, vindskydd, rastplatser och vilka regler som gäller i naturreservaten. För äventyr i någon av våra 30 nationalparker är det hemsidan sverigesnationalparker.se som gäller. Längre leder har ofta egna hemsidor med all nödvändig info och initierade tips.

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!