Recept: Utenudlar

Recept: Utenudlar

Nudlar är snabb, lätt och praktisk mat på både korta och långa turer. Här tipsar Uteredaktionen om tre favoritrecept – ett som bara kräver en termos med hett vatten och två som lagas enkelt på friluftskök.

RECEPT: MARIE KJELLNÄS, FOTO SOFIE LANTTO

Denna soppa kan också lagas hemma och fyllas på termos. Ta då med nudlarna separat och lägg dessa i termosen 2–3 minuter före servering, så håller de sig fräscha.

SVAMP & NUDELSOPPA

2 portioner

2 portioner ramennudlar
2 portioner champinjonsoppa, pulver + vatten
Lite färsk svamp (ta med eller plocka)
5 cm purjolök
Salt och svartpeppar
50 g salami, strimlad

Tänd uteköket, ställ på stekpannan. Lägg i strimlad salami, purjolök och svamp. Är salamin fet behövs inget stekfett. Salta och peppra, ställ åt sidan. Koka upp vatten till champinjonsoppan, vispa i pulvret. Låt nudlarna koka med mot slutet, tid enligt anvisning på förpackningen. Mot slutet blandar du även i den förstekta svamp-och-salamimixen, men sparar lite att toppa med.

Genom att hälla vatten i soppan strax före servering behåller du råvarornas krispighet. Ta med en termos hemifrån eller koka upp vatten på uteköket.

RAMEN Á LA TERMOS

2 portioner

200 g kycklingrester, tillagade och strimlade (eller butiksgrillat)
2 portioner ramennudlar
1 näve böngroddar
1 näve sojabönor
1 st salladslök, finstrimlad
1 tärning kycklingbuljong
2 tsk japansk soja
½ kruka färsk koriander
Chiliflakes
1 termos med hett vatten

Börja hemma: Koka ramennudlarna någon minut kortare än anvisat, skölj i kallt vatten. Ta fram två fältmässiga skålar med lock och fördela nudlarna i botten. Ovanpå lägger du strimlad kyckling, böngroddar, sojabönor (direkt från frysen funkar bra) och finstrimlad salladslök. Skvätt en tesked soja och smula ner en halv buljongtärning i varje skål. Toppa med lite chiliflakes och hackad koriander.
Fyll en termos med hett vatten, packa ner den tillsammans med matskålarna i ryggsäcken. När det är dags för lunch fyller du upp skålarna med hett vatten efter smak, rör runt och låter stå med locket på i någon minut. Klart!

För snabbare utemat­lagning kan du strimla grönsakerna hemma och ta med i påse/burk. Även jordnötterna kan hemmahackas.

PAD THAI PÅ UTEVIS

2 portioner

200 g kycklingrester, tillagade och strimlade (eller butiksgrillat)
2 portioner platta risnudlar
1 bit spetskål, strimlad
1 näve sockerärtor, strimlade
½ röd paprika, strimlad
1 pad thai-sås (köp färdig eller gör din egen)
1 dl salta jordnötter, hackade
½ kruka koriander
1 msk olivolja eller annat att steka i

Tänd uteköket, ställ på ett kokkärl med vatten och koka upp. Doppa nudlarna enligt anvisning på förpackningen, kyl dem i kallt vatten. Byt till stekpanna med lite olja i. Låt strimlad spetskål, sockerärtor och paprika fräsa snabbt så det får lite färg. Tillsätt kycklingen, nudlarna och pad thai-såsen, låt allt bli varmt. Lägg upp i skålar eller kåsor och toppa med hackade jordnötter och koriander.

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!