Utemat: Eldfängd toast med sidfläsk och tomatsallad
Varmrökt sidfläsk klarar sig fint i rumstemperatur, då det både saltats och rökts ordentligt i tillagningsprocessen. En bra basråvara för många rätter du kan göra i naturen.

Utemat: Eldfängd toast med sidfläsk och tomatsallad

När temperaturen sjunker kan du samla pluspoäng med varm mat på turen. En färgglad, frasig toast fungerar alltid på tur.

RECEPT OCH FOTO: PONTUS KARÉN

1 macka

2 brödskivor (här har vi använt levain)
Ett gäng cocktailtomater
1 rödlök
1 bit peccorino
Smör
1 bit varmrökt sidfläsk
Salt och peppar
En skvätt olivolja
1 msk balsamico
Kruksallat

Tomatsalladen kan göras hemma och tas med i burk, men den är lätt att göra ute.
Skär tomaterna i kvartar, skiva löken i båtar, skär ner ett par sallatsblad.
Lägg allt i en bunke och krydda upp med salt och peppar, olivolja och balsamico. Blanda ordentligt och salladen är redo.

Skär bort svålen (jag brukar ge den till hunden att smaska på) och skiva fläsket i 0,5 centimeter tjocka skivor. Det brukar räcka med 2 skivor per macka. Dags att dra igång friluftsköket och plocka fram stekpannan (eller kör med öppen eld och stekhäll, det fungerar ju minst lika bra).
Hetta upp pannan/hällen och stek fläskskivorna ganska kraftigt i smör. Lyft sedan fläsket åt sidan och stek toastbrödet i det goda fettet, tills skivorna får fin färg och blir krispiga.
Bygg mackan med en brödskiva i botten, tomatsallad och fläskskivor. Riv sedan en massa ost ovanpå, och hugg in.

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!