Behövs elvärme på turen?

I själva verket är människan ett tropiskt däggdjur. Evolutionen har format och anpassat oss till ett liv utan kläder i strax under 30 graders värme. Men där vi lever idag råder ju inte precis de förutsättningarna (vilket många av oss är glada för).

Hur vi klarar kylan skiljer sig från person till person. Det har med underhudsfett, kroppsmassa, förbränning, sömn och flera andra faktorer att göra. Vi anpassar oss också successivt till temperaturen, psykiskt och fysiskt. För de flesta upplevs några få minusgrader i början av vintern som betydligt kallare än samma temperatur fram mot vårkanten.

Men lite hjälp på traven kan väl aldrig vara fel? Det finns idag en uppsjö med batteridrivna värmeprodukter på marknaden – allt från mössor, sulor, sockor och vantar till västar, byxor och jackor med elvärme.

VÄRME GÖR DIG GLAD
Även om tår och fingrar är de mest utsatta kroppsdelarna, och mest uppenbart kan behöva lite extra värme, så är det värmen i bålen som är avgörande. Det är lite av den gamla dängan ”om du fryser om fötterna – sätt då på dig en mössa”. I bålen finns huvudvolymen av kroppens blod, är den kall så fryser du garanterat även om tår och fingrar. Och även det omvända gäller, att en värmeväst ger dig varmare fingrar och tår.

Jägare och fiskare vet hur förmågan att lyckas försämras avsevärt om man fryser eller är nedkyld. Både reaktion och tanke hämmas av kyla. När det gäller friluftsliv kan batteridrivna värmeplagg fungera som en försäkring att ta till när det kniper, men framför allt är det komfortprodukter som gör det möjligt att ägna sig åt favoritaktiviteten utan att frysa. Isklättring och vinterpaddling – samt skridsko-, tur- och längdåkning i lugnare tempo – är aktiviteter där batteridrivna värmeprodukter kan bidra till en härligare upplevelse. Det är inte heller dumt att dra på ett par elsockor någon timme innan du kryper ner i en kall sovsäck, om du är frusen av dig. Om inte annat kan det vara idé att hålla sig varm för tursällskapets skull – att vara nedkyld påverkar nämligen även humöret i negativ riktning. 

SKIDPJÄXOR ÄR VÄRST
Skidpjäxor för utförsåkning är ett problemområde i sig. Oventilerat, trångt och närhet till hårdplast och metall i bindningar – som leder bort värme obehagligt snabbt – är som bäddat för iskalla tår. Men låt dig inte frestas att skruva upp elsulorna på max. Lagom värme, över tid och på rätt ställe, är avgörande.

För hög värme innebär ofta att foten svettas och att kondens bildas mot den kalla skon. En varm och fuktig fot blir kall på rekordtid om batteriet tar slut, jämfört med en torr fot.

Välj gärna batteridrivna produkter i ull, som bibehåller värmande egenskaper även i fuktigt tillstånd. Hur produkten laddas är också en viktig faktor att ta hänsyn till. Uppladdningstiden är i regel lång, upp till åtta timmar på vissa produkter, så det gäller att plugga in kvällen innan äventyret. Några fabrikat levereras enbart med USB-kontakt för laddning.

En vanlig väggkontakt med USB-port för uppladdning, som kostar ett par hundralappar i en teknikaffär, är en mer praktisk lösning.

Det finns också produkter som kan laddas direkt i en väggkontakt (220 V) eller i ett cigarettändaruttag (12 V), vilket kan vara till nytta i vissa former av friluftsliv.

EN GÅVA FRÅN GUDARNA
Det kostar förstås en slant med batteridrivna värmeprodukter. Det finns engångsprodukter för någon hundralapp, användbara vid pimpelhålet eller på vinteräventyr med barnen. Men för aktiviteter i mer rörelse än så är möjligheten att slå på, stänga av eller anpassa värmen önskvärt. Grundfrågan är hur ofta du har användning för en värmeprodukt. Någon gång per år? Då kanske du klarar dig fint med engångsvarianten. Hör du snarare till dem som ofta fryser om fötterna, och upplever att det hämmar dina friluftsupplevelser – eller om du med åren börjat dras med försämrad cirkulation – så är batteridrivna värmeprodukter en gåva från gudarna