Snabbmat på turen: Soppa

Skidåkning och mat, de hör liksom ihop. Detta har man tagit fasta på i nya kokboken Snowfood. Vi har valt ut ett recept för dig som ska ut på tur och vill fylla ryggsäcken med snabb och värmande energi. Perfekt för stundande jullov!

Recept: Lindor Wink, Foto: Patrik Engström

SELLERI- OCH KÅLROTSSOPPA MED ROSTADE FRÖN

2 portioner

½ rotselleri
½ kålrot
2 morötter
1 purjolök
2 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl vatten
3 msk pumpafrön
3 msk solroskärnor
Salt
1 kruka persilja

Skala rotfrukterna och skär dem i bitar. Snitta purjolöken på längden och skölj bort eventuell jord, skär den i bitar. Koka upp grädde och vatten med buljongtärningen och lägg i rotfrukter och purjolök. Koka tills allt är mjukt. Mixa soppan slät och smaka av med salt. Rosta pumpafrön och solroskärnor med lite salt i en torr stekpanna. Hacka persiljan. Fyll soppan på termos, ta med frön och persilja att toppa med vid servering.

Snabbmat på turen
Ta en stjärnkock med alpinförflutet (Lindor Wink), två av världens främsta skidfotografer (Oskar Enander och Gábor Nagy) samt en matfotograf av rang (Patrik Engström). Resultatet blir kokboken Snowfood – lika snygg på fikabordet i fjällstugan som praktisk i köket. 239 kronor, Gawell förlag.