3 tips på unika bergsvandringar på Gran Canaria

Förknippar du Gran Canaria med sol och bad? Visst är ön en perfekt destination för avslappnande semestrar, men ön är perfekt för dig som gillar att vandra i en unik natur med höga berg och djupa dalar. Här får du tips på tre unika vandringsleder på ön!

3 tips på unika bergsvandringar på Gran Canaria

Gran Canaria tillhör den spanska ögruppen Kanarieöarna och är en populär semesterö året om tack vare det behagliga klimatet. Hit kommer såväl soltörstande turister som äventyrslystna besökare som vill vandra i en storslagen miljö. Öns vulkaniska landskap är utmärkt för härliga naturupplevelser, inte minst i bergen.

Här finns det hela 1200 kilometer vandringsleder, med varierad svårighetsgrad med allt ifrån lätta vandringar till svårare med kuperad terräng och bra höjdskillnader. Du kan antingen ge dig ut och vandra själv, eller med en guide. Att vandra själv innebär en stor frihet och väcker upptäckarlust, medan du med en guide garanterat får uppleva de leder som uppfyller dina önskemål, både vad gäller sevärdheter och svårighetsgrad.

Innan du ger dig ut är det bra att kolla väderappen – men kom ihåg att vädret kan variera uppe i bergen. Ovanför molnen kan solen gassa och värma, medan det under kan vara storm och regn. Packa därför alltid med olika kläder, och klä dig gärna i lager-på-lager. Här tipsar vi om tre olika vandringsleder med varierad svårighetsgrad!

Tre unika vandringsleder 

1. Tamadaba-Bajada de Faneque 

Lantgårdar, branta stup och magiska vyer
Svårighet: Lätt

I denna relativt lätta vandringsled på fyra kilometer får du vandra i området Tamabada, som sträcker sig mellan sluttningar, begsmassiv och en av norra öns bäst bevarade tallskogar. Området präglas av sina törelväxtkolonier och här finns flera, både avskilda och övergivna, lantgårdar, bland annat i El Risco och i dalen Guayedra. Leden börjar vid lanthuset i Tamadaba till klippan Faneque, varifrån du har en magisk vy över den nordvästra kustremsan. Längs med kusten sträcker sig vissa klippor mer än 1000 meter över havet.

Bergstoppen Pico de la Bandera i Tamadaba

2. Tengeniguada – Caldera Los Marteles

Berg, dalar och sällsynta växter
Svårighet: Medel

Den här cirkulära och medelsvåra vandringsleden går genom skyddsområdet Los Marteles som ligger i Valsequillo i hjärtat av Gran Canaria. Vandringsleden är medelsvår och cirka 7,5 kilometer lång och tar cirka tre timmar att gå. Den sträcker sig genom ett helt unikt landskap med både berg och dalar och en grönskande natur. Här finns bland annat en spektakulär krater som bildades genom ett vulkanutbrott, och här får du vandra i både. I området växer även flera sällsynta växtarter, däribland Blå snokört som bara finns på Gran Canaria, och Tenteniguada-kardborren. Längs med vägen passerar du även ett lokalt ysteri där de populära ostarna från Valsequillo tillverkas. Varför inte stanna till här för en skön paus? 

3. Ruta de las Presas 

Glittrande dammar och djupa tallskogar 
Svårighet: Svår

Denna vandringled, som fritt översatt betyder "Dammarnas väg", tar dig från Degollada de Cruz Grande och genom den vackra landsbygden Nublo och naturparken Pilancones. Leden är 12,2 kilometer lång och tar cirka fyra timmar att gå. Det är en relativt svår vandring som passar den mer erfarna vandraren. Här får du passera en underbar tallskog, otroliga vulkanformationer i området Cañada del Almácigo och den största dammen på hela Gran Canaria – Soria. I närheten av dammen hittar du även ett värdshus som ägnar sig åt landsbygdsturism, och som är väl värt ett besök.

Bergstoppen Pico de la Bandera i Tamadaba.


Trevlig vandring – och du, glöm inte att packa ner vatten och något gott att äta på turen!
  

Vill du få tips på fler vandringsleder på Gran Canaria? Klicka här! 
  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!