Unika naturupplevelser i Gran Canarias biosfärsreservat

Det är inte för inte som Gran Canaria ibland kallas för miniatyrkontinenten. Här finns nämligen en helt unik natur, sällsynta arter och flera ekosystem samlade på en liten yta – och det gör att det finns mycket för dig att utforska!

Unika naturupplevelser i Gran Canarias biosfärsreservat

Gran Canaria ligger mellan öarna Fuerteventura och Teneriffa i den spanska ögruppen Kanarieöarna och är ett populärt resmål året om tack vare det behagliga klimatet. Ön har ett unikt landskap med vulkanisktursprung, och här finns allt ifrån höga berg, djupa dalar, branta klippor och långa stränder.

Det mångsidiga landskapet har gjort att ön ibland kallas för "miniatyrkontinenten", och för att försäkra sig om att landskapet bevaras beslutade Unesco år 2005 att ett stort område på ön skulle utnämnas till biosfärreservat. 

Gran Canarias biosfärreservat

Gran Canarias biosfärreservat utgör nästan hälften av öns storlek och omfattar bland annat ett stort havsområde på sydvästkusten naturreservaten Inagua, Tamadaba och Pilancones och sträcker sig över sex lantliga byar. Hit kommer många naturintresserade och vandringslystna året om, och det är inte konstigt med tanke på hur mycket som finns att upptäcka.

I biosfärsområdet finns bland annat inte mindre än tre olika typer av ekosystem. Ett är torrt och halvtorrt, det andra är sub-fuktig och i den miljön växer bland annat skogar av Gran Canarias unika tall, och det tredje är övergångsfuktig och där växer gran och hed och det finns rester av laurisilvaskog.

I biosfärsområdet hittar du även en rik biologisk mångfald med många unika och endemiska arter. Av de 600 arter av flora som registrerats här, har hela 95 bildats på plats, 101 är endemiska för Kanarieöarna och 32 finns endast i Macaronesien, som är ett samlingsnamn för de öar i centrala Atlanten med vulkaniskt ursprung.

Här finns även ett överflöd av såväl fåglar som reptiler, däribland endemiska arterna blåfink och jätteödla, och längs kusten lever bland annat sköldpaddor och Rissos- och flasknosdelfiner.

Du kan ta dig runt i området på många sätt, och ett av de populäraste är nog att vandra. På Gran Canaria finns inte mindre än 1200 kilometer vandringsleder, som tar dig runt i den varierade naturen. Så packa ner kikaren och gör dig redo för helt unika upplevelser på den lilla ön med stor mångfald mitt i Atlanten. Varför inte stiga upp tidigt för att se på när naturen vaknar till liv? 

Vill du läsa mer om Gran Canaria och dess natur? Klicka här! 
  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!