När mindre är mer. Konsumtion i en ny tid

För en hållbarare värld krävs det att vi konsumerar mindre, för behöver vi verkligen tio varianter av en produkt? En räcker, så länge den har hög kvalitet. Det har Roselli tagit fasta på och skapar knivar som ska hålla en hel livstid.

När mindre är mer. Konsumtion i en ny tid

Om vi människor ska lyckas ordna det här med klimatet och vår egen plats på planeten, så måste vi börja dra ner på alla onödiga prylar som svämmar över vår tillvaro. Allt som produceras lämnar avtryck. Ett plagg ska vävas, sys, designas, konstrueras, blekas, färgas, tvättas, paketeras, skeppas och säljas. För att sedan köpas, ägas, slitas, och slängas. I bästa fall går det att plocka i bitar mot slutet av sitt liv, och återvinnas. I sämsta fall hamnar de svårsorterade delarna i magen på en havssköldpadda eller som mikroplast i södra oceanens redan sköra ekosystem.

Man behöver det där plagget. Men kanske inte tio nästan likadana.

Hållbarhet hänger därför ihop med det vi väljer att inte skaffa oss, och om vanan att sköta om det vi redan äger.

Roselli påstås sig inte ha en lösning till denna galenskap, men de kan erbjuda en livsstil som är ett alternativ. Glädjen att åldras med sina prylar, lära sig laga, reparera, underhålla. Sånt som var viktigt förr, men ännu viktigare framåt. Det är en inställning och en kultur, där prestige inte mäts i hur du konsumerar, utan i hur du väljer. Varje sak får en större mening. En plats i din tillvaro som bara växer ju mer tid ni spenderar ihop. Mindre blir mer.

En räcker

När en Roselli-kniv tillverkas väljs först stålet. Det är en unik kolblandning som bara de har, och som kommer från skandinavisk berggrund. Bladet är så hårt, att det kan användas, skärpas och slipas om i fler år än du har på dig. Sedan är det handtaget. Det plockas från finska masurbjörkar, sega och vackra. Och till sist det finska lädret, som garvas, sys och formges lokalt. Hela den här processen sker i en mörk, mystisk smedja med tysta yrkesmän som inte säger mer än nödvändigt. Här är kvaliteten helig. Varje kniv synas bistert, innan Roselli-stämpeln bränns in.

En sådan kniv behöver du inte oroa dig för. Den kommer att räcka. Inte för att rädda klimatet. Men kanske för att skaffa dig en ny vana, där du åtminstone förändrar din del i det hela. 

Roselli. One knife for life.

Upptäck Rosellis produkter här!

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!