Det är underbart att vandra

I tider som dessa, då vi har fått tänka om och göra nya planer, har många upptäckt hur underbart det är att vara ute i naturen. Ett av de enklaste sätten att göra det är att ge sig ut och vandra. Men, som med alla aktiviteter utomhus, det blir roligare och enklare med rätt utrustning.

Det är underbart att vandra

Sverige på sommaren är storslaget. Från karga klippor i skärgården till högalpin terräng i Lappland. Oavsett var i Sverige du befinner dig kan du dock räkna med en sak, vädret kan vara oförutsägbar och skiftande. Därför är det viktigt att packa rätt, särskilt om du ska på en flerdagars vandring. Alla är överens om att vandrarens överlägset viktigaste utrustningsdel är bra kängor. Men rätt kläder och stavar gör också stor skillnad, även på dagsturer.

Vandringsstavar har blivit allt vanligare och det finns flera anledningar till det. Stavarna avlastar vikten, ger dig stabilitet och hjälper dig att ta dig fram smidigare. Dessutom bidrar de till att du lättare tar in intryck från landskapet runt dig, när du känner dig tryggare i stegen kan du njuta mer av utsikten. Så vad ska du tänka på när du väljer stavar?

– Det är främst hur du ska använda staven som styr ditt val. Ska du gå med tung packning i stökig terräng vill du ha en robust stav. Vill du ta dig fram snabbt och lätt väljer du en kolfiberstav, berättar Lars Fribing på Black Diamond.

– Om du vill att din stav ska få plats i ryggsäcken finns det vikbara stavar, annars väljer du en teleskopstav som tar lite mer plats men är stabilare, tillägger han.

Staven ska vara så lång att din arm har 90 graders vinkel då du greppar staven. Justerbara stavar kan du enkelt anpassa då det blir brant terräng, kortare stav på väg uppför och lite längre på väg neråt.

– Staven blir dessutom ett bra verktyg till annat, till att sätta ut ett tarp som vindskydd, den blir din förlänga arm för att kolla djupet på en bäck vid ett vadställe eller som stöd för kameran, berättar Lars som tipsar om serien Trail-stavar från Black Diamond som första valet för svenska förhållanden.
Läs mer om Black Diamond stavar här!

När du väljer kläder för en dag i naturen utgår du självklart från dagens väderprognos. Med kläder gäller samma som för stavarna, hur du ska vandra bestämmer val av kläder. Att få med extra plagg ifall det skulle börja regna eller blåsa upp under dagen är ett måste om du vandrar i Sverige, vädret kan slå om snabbt. En lätt skaljacka som både ger fullgott skydd mot elementen och andas är vandrarens bästa vän.

Stormline från Black Diamond är en lätt och smidig jacka som fungerar till allt från klättring till vandring till att cykla till jobbet. Med en clean och klassisk skandinavisk passform, smartplacerade fickor som inte står i vägen för ryggsäcken och fullgott väderskydd i kombination med mycket bra andningsförmåga. Kombinerar du den med ett par Stormline byxor kan du se fram mot en torr upplevelsen på stigen även när det svenska vädret är som det brukar. Byxorna kommer i två varianter, med full-långa blixtlås längs benen eller med kortare blixtlås längst ned. Byxorna har också förböjda knän och grenkil för ökad rörlighet.
Läs mer om Stormline här!

Ta reda på mer om Black Diamonds produkter här.
  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!