ArtiklarVinn kängor från Alfa!
Vinn kängor från Alfa!
Lätt och smidig, samtidigt slitstark och stabil. Sådan är vandringskängan Kvist Advance 2.0 GTX från norska kängspecialisten Alfa. Nu har du chans att vinna ett par!
Portionen under tian: Grönkålspasta
Portionen under tian: Grönkålspasta
Gott, billigt och klimatsmart – det är dietisten Hanna Olvenmarks devis i köket. I sin senaste kokbok tar hon tänket med sig ut i naturen. Här är ett av hennes favoritrecept (och vårt): Grönkålspasta! RECEPT: HANNA OLVENMARK
Hanna Olvenmark: ”Att äta ute är det lyxigaste man kan göra”
Hanna Olvenmark: ”Att äta ute är det lyxigaste man kan göra”
Mat ska vara gott, billigt och klimatsmart – särskilt utemat. Det tycker dietisten Hanna Olvenmark som driver bloggen "Portionen under tian" och skriver böcker under samma devis. Vi tog oss en pratstund med Hanna, om hennes mattänk och om den senaste kokboken där hon tar oss med ut i naturen.
Älgar och gäddor på vandring – i slow tv
Älgar och gäddor på vandring – i slow tv
SVT satsar åter igen på slow tv och Den stora älgvandringen är tillbaka för tredje gången. Dygnet runt kan tittarna följa älgarnas vårvandring till sommarens betesmarker. Sändningen är mycket populär och nu finns det mer slow tv att välja på. Även WWF Sverige sänder en unik livesändning i Östersjöns vatten, för att visa hur fisken vandrar i Stockholms skärgård. WWF ber allmänheten att rapportera in vilka fiskar de ser.
Utemagasinet prisas i Europa
Utemagasinet prisas i Europa
Utemagasinet vinner två fina priser i den årliga tävlingen European Magazine Award, i kategorierna "special interest" och "photography". Alla tävlingsbidrag har bedömts av en internationell och namnkunnig jury. – Det känns fint att få ett par kvitton på att Utemagasinet håller hög kvalitet även i europeisk jämförelse, säger Utemagasinets chefredaktör Marie Kjellnäs.
Så hittar du rätt sovsäck
Så hittar du rätt sovsäck
Lätt och komprimerbar i ryggsäcken, skön och lagom varm i tältet – så vill väl de flesta ha sin sovsäck. Men vilken modell ska man välja? Här är en checklista att gå igenom inför ett köp. AV: LENA HEDMAN & ERIKA ENEQUIST, FOTO: LINDA ROMPPALA
Stora äventyr måste inte vara tunga
Stora äventyr måste inte vara tunga
Ju lättare och mer obehindrad du är, desto bättre blir upplevelsen. För att få ekvationen att gå ihop behövs utrustning som går att lita på i alla väder. Med L.I.M Series flyttar Haglöfs hela tiden fram gränserna för vad lätta och tekniska funktionskläder kan åstadkomma.
Så hittar du rätt kängor
Så hittar du rätt kängor
Dags för nya skodon? Satsa på ett par mellanhöga och inte alltför tunga vandringskängor, anpassade efter den terräng du vill röra dig i. Vissa passar bäst på stig med lätt packning, andra klarar tyngre rygga och stenigt underlag. TEXT: LENA HEDMAN
4 otroliga bastur i norsk natur
4 otroliga bastur i norsk natur
Låt oss drömma lite om iskalla fjordbad och heta bastur. Vårt grannland Norge slår oss åter igen med häpnad när det gäller satsning på arkitektur och natur i kombination – här är fyra bastuupplevelser som vi längtar efter.
Krönika: "Till skogs (via psyket)"
Krönika: "Till skogs (via psyket)"
Vår krönikör Karin Fingal vill bara få till en utedag med sin barn, men det är lättare sagt än gjort. Nu efterlyser hon en handbok på temat. Möjliga titlar: "Gå ut i naturen med barn – utan att bli vansinnig". Eller "Gå ut i naturen med barn – utan omvägen via psykakuten".
Prylnytt: Skräpfri picknick
Prylnytt: Skräpfri picknick
Utehäng har aldrig varit trendigare. Flytta ut lunchen, plugget, mötet, fikarasten – men dissa de miljöovänliga engångsprylarna.
Utemat: Packa en snackpot!
Utemat: Packa en snackpot!
Inget fan av grillkorv med bröd? Packa med dig en snackpot på dagsturen, som alternativ eller komplement. Vi snackar matiga mellanmål du monterar hemma och serverar på fikarasten. RECEPT: SUSANNE JONSSON, FOTO: ANDREAS NILSSON
Oskar Knubbe: "Jag vill göra  hållbarhet  begripligt”
Oskar Knubbe: "Jag vill göra hållbarhet begripligt”
Med friluftsbutiken Vindpinad har Oskar Knubbe skapat ett koncept där hållbarhet står i centrum. Han vill sporra branschen att värna om miljön i alla led – och guida till de mest klimatsmarta köpen. TEXT: KARIN WALLÉN, FOTO: JOHAN MARKLUND
3 destinationer för stigcykling
3 destinationer för stigcykling
Stigcykling hör helt klart till de aktiviteter som charmar flest nya fans just nu. Och i boomens kölvatten byggs nya cykelleder så att det knakar, runtom i landet. Vi tipsar om tre destinationer som satsar på cykel.
Hållbarhet och kvalitet i fokus i Fristads outdoor-kollektion
Hållbarhet och kvalitet i fokus i Fristads outdoor-kollektion
Friluftstrenden är här för att stanna, och som vi alla vet är bra kläder a och o för att kunna njuta till max i naturen. Under förra året lanserade Fristads sin första outdoor-kollektion, med samma höga kvalitet som deras klassiska arbetskläder.
Var med i vår undersökning – tävla om helårsprenumeration
Var med i vår undersökning – tävla om helårsprenumeration
Vi vill gärna veta vad du som läsare tycker om våra event, och alldeles särskilt våra digitala event. Vill du svara på några frågor? Vi lottar ut en helårsprenumeration av Utemagasinet bland de som svarar. Om du redan är prenumerant förlänger vi din prenumeration.
Bo luftigt i kupoltält
Bo luftigt i kupoltält
Att bo i tält ger stor frihet på turen. Kupoltält är flexibla med härlig rymd, för både fjäll och skärgård. Detta ska du tänka på inför ett köp. AV: LENA HEDMAN OCH ERIKA ENEQUIST
Utepåsk: Gott i påskägget
Utepåsk: Gott i påskägget
Skogsmulle må vara barnens kung i skogen, men underskatta inte påskharens dragningskraft. I år fyller vi påskäggen med matiga och goda energibollar (och ja, de funkar i ryggsäcken året runt). RECEPT OCH FOTO: SUSANNE JONSSON
3 turtips med kajak i Billdals skärgård
3 turtips med kajak i Billdals skärgård
Aprilsolen värmer fuktiga klippor och Billdals skärgård, strax söder om Göteborg, lockar till planlös dagspaddling. Eller kanske packa tältet och ta sikte på någon av de yttre öarna, för ett större äventyr? Från Billdal tar du dig snabbt ut bland obebodda öar och kobbar, i en skärgård där ganska få båtturister rör sig. I synnerhet så här års, innan säsongen drar igång.
Ledare: "Älskade uteprylar"
Ledare: "Älskade uteprylar"
Nya numret av Utemagasinet finns i butik nu – denna gång med vårens maffiga prylguide. Det får chefredaktör Marie Kjellnäs att reflektera i ledaren: Kan man gilla friluftsutrustning OCH värna om miljön?

Filtrering

Kategori


Tagg


Skribent