ArtiklarNaturturism på djupet
Naturturism på djupet
Peter Fredman - en av Utemagasinets tidigare frilansare - blir Sveriges första professor i naturturism. Tjänsten tillsattes vid Mittuniversitetet i Östersund i december 2007.
Stormare, glesbygd och Varg
Stormare, glesbygd och Varg
I april är det biopremiär för Varg. Den är något så ovanligt som en fiktiv film inspelad i rätt miljö. Ovanligt också med Peter Stormare i en svensk film. Han är huvudrollsinnehavare. Eller är hunden Musti det?
Fjällfest 17-20 april
Fjällfest 17-20 april
Den 17-20 april anordnar Utemagasinet Fjällfest i samarbete med Storulvåns fjällstation. Det blir fyra dagar fyllda med turer på fjället, föreläsningar, minimässa och mycket mera med inriktning på vinterfjällsport.
Slantar till fjällräven
Slantar till fjällräven
DJUR Den skandinaviska fjällräven fortsätter att vara en hotad art. Men hopp finns trots att fjällrävarnas stödprojekts EU-pengar snart tar slut. Tack vare en annan Fjällräv.
Konstverk får inte kopieras
Konstverk får inte kopieras
BRANSCH Trangiaköken har drabbats av piratkopiering och nu hoppas Trangias vd Bengt Jonsson att det ska kunna stoppas. Och piratföretagen kan stoppas om köket blir klassat som konstverk.
Kär lek i Brofjorden
Kär lek i Brofjorden
NATUR Torsken i bohusländska Brofjorden är sedan tjugo år ett minne blott. Men nu görs ett försök att få den kopparfärgade bergtorsken att leka där igen.
Väldigt gammal spindel
Väldigt gammal spindel
NATUR En 53 miljoner år gammal spindel har hittats i en bärnsten i Frankrike. Spindeln är knappt en millimeter stor och har undersökts med en ny röntgenteknik.
Det går bra nu
Det går bra nu
DJUR Västerbottens stora rovfåglar har ett bra år. Under 2007 kläcktes minst 78 kungsörns- och sexton havsörnungar. Nio av tjugotvå havsörnsrevir finns för övrigt inom Umeå kommun.
Medvind för Vikingarännet!
Medvind för Vikingarännet!
FOTO: Keith Samuelsson SKRIDSKO Den andra eller tredje söndagen i februari går Vikingarännet, det klassiska skridskoloppet mellan Uppsala och Stockholm. I år finns flera nyheter, berättar Anders Tysk som ansvarar för tävlingen.
Heltäckande fjällradio till våren
Heltäckande fjällradio till våren
SÄKERHET Från och med maj 2008 täcks hela svenska fjällkedjan från Dalarna till Treriksröset av fjällradion. Därmed ökar säkerheten för turister och andra besökare i vår fjällvärld.
Höjdarrekord
Höjdarrekord
REKORDBAD Tjugo alpinister har satt rekord i höghöjdsbad på Mt Blanc. Mycket svett ligger bakom försöken och så småningom genomförandet, men så fick de också ett bad som belöning.
När dom andra sover
När dom andra sover
BOK Det tog åtta år. Christer Olofsson är fotograf, författare och illustratör och har ägnat nästen ett decennium åt att följa livets gång i samebyn Jiigevaerie.
Klättermöss prisas för ekosatsning
Klättermöss prisas för ekosatsning
MILJÖ Varumärket Klättermusen prisas för sitt miljöarbete. Nordens Gröna Bälte heter utmärkelsen som företaget får för sitt helhetsseende ”där allt från naturupplevelsen till det man bär på sig hör ihop”, som det står i motiveringen.
Plurrning - då gäller det att ha Tur
Plurrning - då gäller det att ha Tur
En ny räddningssele har utvecklats för långfärdsskridsko. Den ska förebygga att benen dras in under iskanten när man dras upp ur en isvak.
Brottslig nostalgi i bokform
Brottslig nostalgi i bokform
STFs nya årsbok handlar om brott i Sveriges alla hörn. Boken kopplar samman händelser och brott med fakta och restips. Boken heter rätt och slätt Brott och Trakt och är en reseguide till nutida och historiska platser där olika brott begåtts.
Mörker - en bristvara
Mörker - en bristvara
Många suckar kanske över höst- och vintermörkret. Kvällsmörkret faller plågsamt tidigt, långt innan middagsdisken är klar. Men faktum är att det finns större problem: ljusföroreningar, det vill säga oönskat artificiellt ljus utomhus nattetid.
Infekterad fråga - ren
Infekterad fråga - ren
RENNÄRING Starka känslor rörs upp när rennäringen diskuteras. Det är ett kulturarv som hör fjällen till. Frågan är hur mycket staten ska stötta ekonomiskt och hur renägarna kan tänka om för att tjäna mer på sin verksamhet.
Fråga Hanna
Fråga Hanna
FOTO: MARTIN JAKOBSSON Den nyaste experten på vår hemsida heter Hanna Mellin. Passa på att fråga henne allt om klättring, expeditioner och big wall. Det är nämligen Hannas livs passion.
Garmont med i NTN
Garmont med i NTN
Nya telemarksnormen som utvecklats av Rottefella får med sig ytterligare ett skomärke. Det är Garmont som nu också är med. Därmed är skomodeller från märkena Crispi, Garmont och Scarpa kompatibla med bindningssystemet.
Raskens lägger ner och finns kvar
Raskens lägger ner och finns kvar
Ordet sprids att telemarksbutiken Raskens i Duved läggs ner. Men misströsta inte. Den lilla butiken - holken - i Åre finns kvar och drivs vidare i samma anda - med inriktning på tur- och telemark.

Filtrering

Kategori


Tagg


Skribent