ArtiklarBjörnen var utmärglad
ROVDJUR Den björn som tros ha dödat en jägare och hans hund i söndags kväll är nu skjuten. Det är en fullvuxen hanne på 200 kilo vilket tyder på att den var fullständigt utsvulten.
Värme i fickformat
Värme i fickformat
PRYLNYHET The North Face lanserar dunjackan Flash Jacket. Den väger 387 gram och får plats i fickan.
Tragedi i höstfjäll
Tragedi i höstfjäll
ROVDJUR En jägare och hans hund tros ha dödats av en björn. De båda återfanns imorse av mannens älgjaktlag vid en stuga i jämtländska Valsjöbyn.
Bitch i bitches
Bitch i bitches
KAJAK Inför expeditionen runt nyzeeländska sydön tränar Babs - Barbro Lindman. Detta i tidvattenvågorna i "the Bitches", Wales. Det är något av det tuffaste man kan paddla.
Jordens högsta toppar enligt Grundsten
Jordens högsta toppar enligt Grundsten
FOTO Just nu pågår Claes Grundstens fotoutställning om mystiken runt jordens högsta bergstoppar. Utställningen heter ”Jordens berg” och hålls på Naturhistoriska riksmuseet.
För masar med grillor i huvudet
SKRIDSKOR Långfärdsskridskoåkare i Falun och Borlänge bildar en ny lokalavdelning inom Friluftsfrämjandet Dalarna, skriver Falukuriren. Arbetsnamnet är Runnskrinnarna.
Polis tog tjuvjägare i nationalpark
JAKT Två norska jägare togs på bar gärning med fingrarna i kakburiken. Polisen kunde gripa dem direkt eftersom de hade sex skjutna ripor och lösspringande hundar i Fulufjällets nationalpark nära norska gränsen.
Hitta nya GPSer
Hitta nya GPSer
PRYLAR Garmin lanserar nu nya GPS-modeller i eTrex-serien. Största nyheten är högkänsliga mottagare som ger bättre mottagning där det annars lätt blir "skugga" som bland höga berg och hus.
Upplev smak och sång i höstfjäll
Upplev smak och sång i höstfjäll
Njutbart både för öra och gom. Vissångerskan Sofia Karlsson möter matskribenten och kreatören Ulla Tham i en unik föreställning på tröskeln till fjällvärlden. Begivenheten går av stapeln 28 till 29 september på STF Storulvåns fjällstation.
Nya amerikanska säckmärken
Nya amerikanska säckmärken
PRYLAR Nu säljs de amerikanska säckmärkena Granite Gear och Western Mountaineering i Sverige. Det är butiken och numera också distributören Get Out som marknadsför ryggsäckarna respektive sovsäckarna.
Fjällvandraren i säkerhet
Den 60-årige fjällvandrare som igår på eftermiddagen skulle räddas med ambulanshelikopter efter att ha skadat knäet fick ta saken i egna händer. Det dåliga vädret gjorde att helikopter inte kunde landa landa i området, strax söder om Helags.
Tufft väder vid räddningsinsats i fjällen
JUST NU Ett räddningpådrag pågår just nu för att undsätta en skadad fjällvandrare i Helags. Hårt väder försvårar insatsen.
Fotriktig trend
Fotriktig trend
TREND Från flera håll rapporteras att den överlägset största kundgrupp som köper vandringskängor är kvinnor mellan 40 och 65 år. Både butiker och leverantörer talar om detta som ett fenomen just nu. Kvinnorna i denna åldersgrupp har självständiga barn, bra ekonomi och tycker tydligen om att vandra. Både i våra egna fjäll men också på populära sydeuropeiska resmål.Hans Axelhed som jobbar med kängmärket Hanwag berättar för Utemagasinet att det här är den överlägset största gruppen av kängköpare hos flera stora butiker. Bland annat Kängspecialisten i Stockholm. Detta utan att några särskilda kampanjer riktats mot dem.
Sarken stegjärn återkallas
Sarken stegjärn återkallas
PRYLAR Stegjärnen Sarken från tillverkaren Petzl återkallas. Detta beror på rapporter från kunder om att de främre spetsarna utmattas i förtid vid intensiv användning. Sprickor bildas i den främre metalldelen nära de främre spetsarna/den främre spetsen vilket försvagar och ger risk för brott.
BOVEN I DRAMAT - HANDDUKAR
BOVEN I DRAMAT - HANDDUKAR
MILJÖ Det är dags att miljömärka handdukar. I tio år har reningsverken frågat sig varför det finns höga halter av giftet nonylfenol i avloppsvattnet. Nu finns svaret, Svenska Naturskyddsföreningen, SNF, avslöjar källan - vanliga handdukar. I tester av olika handdukar fann de så pass mycket av giftet att det rimligen är orsaken till fynden i avloppsvatten.
Friluftsprylar säljer
BRANSCH Friluftsbranschen växer så det knakar. Från Tyskland och Kina - båda jättar på sina respektive kontinenter - rapporteras eskalerande siffror.
Osprey och Chaco hos ny leverantör
BRANSCH Leverantören Tennessee Style som marknadsför bland annat Patagonia och Canada Goose tar nu två nya märken under sina vingar.
Ute i Stockholmsområdet
Följ med Storstockholms naturguider på äventyr. Det kostar 50 kr att följa med, 20 kr för medlem i Naturskyddsföreningen och inget om man är under 15 år. Ta med matsäck, rejäla skor och kläder efter väder. Mer info hittar du på www.utinaturen.nu .
Två heta böcker
Två heta böcker
Resejournalisten Per Johnssons bok "7 berg, kontinenter, månader med Fredrik Sträng" finns nu i handeln liksom Röda korsets pocketbok om första hjälpen.
Var med i Nordens största multisporttävling
Var med i Nordens största multisporttävling
Multisportsäsongen är iinte över ännu. Du har fortfarande chansen att anmäla dig till Nordens största tävling i multisport, Raid Uppsala. Den 13/10 går den av stapeln i trakterna kring Ulltuna något söder om Uppsala Centrum.

Filtrering

Kategori


Tagg


Skribent