Artiklar

Skribent: Marie Kjellnäs


Ledare: "Nu går det rättså bra"
Ledare: "Nu går det rättså bra"
Chefredaktör Marie Kjellnäs fick frågan om vad Utemagasinet gör ifall folk slutar gå ut när pandemin klingar av: "Den tanken hade aldrig slagit oss. Vem testar natur och friluftsliv, blir biten, för att sedan ångra sig och gå tillbaka till Netflix och Candy Crush?"
Ledare: "Älskade uteprylar"
Ledare: "Älskade uteprylar"
Nya numret av Utemagasinet finns i butik nu – denna gång med vårens maffiga prylguide. Det får chefredaktör Marie Kjellnäs att reflektera i ledaren: Kan man gilla friluftsutrustning OCH värna om miljön?
Ledare: "Plötsligt händer det"
Ledare: "Plötsligt händer det"
Ett nytt nummer av Utemagasinet är ute! Chefredaktör Marie skriver om inställda fjällfester och om att det nog är bra att ropa hej redan innan man är över bäcken. För en dag slipper vi kanske pandemi-avboka roliga event: "... när den dagen äntligen kommer vill vi ju stå redo på tröskeln, med ryggsäcken packad".
Ledare: "Maxa ditt friluftsår!"
Ledare: "Maxa ditt friluftsår!"
Ett nytt nymmer av Utemagasinet landar nu i era brevlådor (för du är väl prenumerant?) och i ledaren blickar chefredaktören Marie Kjellnäs framåt. 2021 är friuftslivets år – visste du det?
Ledare: "Var plats har sin tid"
Ledare: "Var plats har sin tid"
Chefredaktör Marie Kjellnäs beundrar människor som gör slag i saken och faktiskt bosätter sig där vi andra semestrar. Som låter suget efter enkelhet, natur och äventyr bli livets ledstjärna – allt lull-lull runt omkring får helt enkelt anpassa sig. Det finns gott om inspiration till detta i nyaste numret av Utemagasinet som finns i butik nu!
Ledare: "Varför just triangeln?"
Ledare: "Varför just triangeln?"
Kronprinsessparet vandrar Jämtlandstriangeln och chefredaktör Marie frågar sig vad som ligger bakom valet av led och konstaterar att hållbart friluftsliv är klurigt: "Jämtlandstriangeln må vara fjällvandringens Ullared, åtminstone under högsäsong, men just därför finns också en vana att hantera stora mängder besökare".
Ledare: Tacka vet jag hösten
Ledare: Tacka vet jag hösten
Knivhot och djur som stressas till döds i vår jakt på selfies. I nyaste numret skriver Marie om hur Juli inte tar fram det bästa ur oss svenskar, ens utan pandemistress: "Det är något med sommarvärmens flyktighet och ledighetens flockmentalitet som ger oss tunnelseende. Vore det inte bättre om vi helt enkelt drog lott om semesterveckorna, och att alla årets månader fanns i potten?"
Ledare: "Hallå alla nya läsare!"
Ledare: "Hallå alla nya läsare!"
"Men här vill jag passa på att höja ett varningens finger, nu när jag inte bara talar till alltid-ute-folket utan också till stora mängder ibland-ute-människor och funderar-på-att-gå-ut-människor: En somrig dagstur i storstadsnära skog KAN vara inkörsporten till tyngre droger."
Ledare: "Naturen är sig lik"
Ledare: "Naturen är sig lik"
Marie Kjellnäs skriver om corona och om hur världen ömsar skinn under våra fötter. Om friluftsbranschen och naturen – och om att allt inte bara är mörker nu.
Ledare: "Sluta gnöla, börja göra"
Ledare: "Sluta gnöla, börja göra"
50 taggade längd-entusiaster stod och stampade i farstun på Högbo brukshotell. Chokladbitarna låg på huvudkuddarna, coacherna sjöng upp sig i snabba tajts, vallajärnen glödde, kockarna vispade bearnaise. Men var i h-vete var snön?
Succé igen för Skida med Ute
Succé igen för Skida med Ute
Marcus Hellner, Johanna Ojala och Högbo Bruk – tre skäl till succé när Utemagasinet arrangerar längdlägret Skida med Ute för andra året i rad.
Ledare: Här har du din motvikt
Ledare: Här har du din motvikt
Utemagasinet fyller 40 år och växer i stadig takt. Året till ära filosoferar chefredaktör Marie om att skogen och bergen kanske är viktigare än någonsin: "Jag är inte den som vill hejda samhällsutvecklingen, men när den nu går i raketfart mot Star Trek kan man konstatera att behovet av motvikter växer lika snabbt. Vi behöver naturen, vi behöver röra på oss, vi behöver varandra".
Greetings from Fjällräven Classic i Colorado
Greetings from Fjällräven Classic i Colorado
Från 4 till 8 destinationer – nu växer konceptet Fjällräven Classic. Tanken är att svensk vandringskultur ska spridas i Tyskland, Kina, Storbritannien och Sydkorea under 2020. Här kan du läsa om våra upplevelser under Fjällräven Classic Colorado 2017. OBS – Idag har leden i Colorado inte riktigt samma tuffa sträckning som den hade 2017. TEXT: MARIE KJELLNÄS, FOTO: SOFIE LANTTO
Ledare: "Vi ses på leden"
Ledare: "Vi ses på leden"
"På något sätt är det ändå människorna som rör sig i området som definierar det, och ett möte på bara några minuter kan ge turen en helt ny riktning.". Chefredaktör Marie skriver om möten på vandringsleden – och uteblivna sådana på Roslagsbanan.
Ledare: Sätt det på hinklistan
Ledare: Sätt det på hinklistan
Bestiga Mount Everest. Klappa en pingvin. Åka Vasaloppet. Permanenta håret. Vinna Dalecarlia Cup. Bada i Döda havet. Kyssa Dave Gahan i Depeche Mode. Chefredaktör Marie bjussar på en gammal bucketlist – och skriver en ny.
Ledare: Helgad vare utehelgen
Ledare: Helgad vare utehelgen
Chefredaktören Marie slår ett slag för tältet: "Jag ska inte låtsas att jag sitter inne med universallösningen här, men mitt bästa vapen när fingrarna har fastnat i laptopen är helt klart tältet. Länge leve dagsturen, men det är något alldeles speciellt att både somna och vakna i skogen, på fjället eller i skärgården. Det är då lugnet rullar in på riktigt och utflykten övergår i äventyr."
Ledare: Preppad för friluftsliv
Ledare: Preppad för friluftsliv
Är ni preppers, eller? Det är grannen som frågar – efter att ha stuckit in näsan i det lilla rummet där vi har samlat familjens gemensamma friluftsmateriel, noga uppsorterat i lådor under rubriker som "sjukvård", "torrkäk", "köksprylar", "kyla" och "kartor". Preppers, herregud, nä hur så?
Ledare: Tillbaka till 90-talet
Ledare: Tillbaka till 90-talet
På branschmässan Ispo gjorde friluftsmodet en tidsresa till chefredaktörens tonårsgarderob och hon är föga imponerad: "För egen del känner jag mig ganska färdig med både 80- och 90-talet. Jag har fått min beskärda del av freonpumpad hårsprej, Galliano och kassler med ananasskivor. Men det finns faktiskt en grej som är värd att plocka upp och damma av från den tiden: den lite mer vördnadsfulla synen på flyg och resande som vi hade då". TEXT: MARIE KJELLNÄS
Ledare: "Framtiden ser ljus ut"
Ledare: "Framtiden ser ljus ut"
"Framtiden ser ljus ut för oss som går igång på aktivt uteliv. Med rätt inställning (och en gnutta tur, förstås) går det alldeles utmärkt att åldras i bergen, på skridskoisen, i skidspåret – det ser vi ständiga bevis på", skriver chefredaktören Marie i sin nya ledare. Håller du med?
Ledare: Hej mitt vinterland
Ledare: Hej mitt vinterland
"I Utemagasinet utropar vi vinter för alla läsare, oavsett postadress, i slutet av oktober – då nummer 11 sprids över landet. Vintern sträcker sig sedan fyra nummer framåt, med vårvintern som skön final, tills vårinspirationen tar över helt i början av april. Till skillnad från SMHI utgår vi från faktorer som längtan, drömmar, resvanor och ligger gärna steget före." Chefredaktören Marie skriver om svällande snötäcken och godbitar du hittar i nyaste numret av Utemagasinet – som finns ute nu!

Filtrering

Kategori


Tagg


Skribent