Bästa fäste och glid

Har du alltid bakhalt före? Glider kompisen förbi dig i varje backe? Här får du vallakungen Magnar Dalens knep som gör vallningen till en enkel match.

Magnar Dalen kan valla skidor i sömnen. Under de senaste fjorton åren har han varit med på alla världscuptävlingar utom tre. Först tio år som vallachef och sedan fyra som förbundskapten. Sedan i somras jobbar han på Järpens skidgymnasium.

– Det svåraste med vallning är vad man ska välja. Håll dig till ett begränsat sortiment. Det du behöver är fyra burkvallor och tre klistervallor.

Vi träffar honom i skolans vallabod. Här finns vallor av alla de märken och slag. Byglar, varmluftspistoler, gasolbrännare, borstar, sicklar, sandpapper, boxar, korkar, stavar och skidor.

– Om man över huvudtaget ska valla. Vallingsfritt är ett bra alternativ. Jag åker själv ofta vallningsfria turskidor i fjällen på våren.

Även en vallaexpert kan se fördelarna med fiskfjällsmönstrade belag.

Tillbaka till vallan.

– Det viktigaste är att du har rätt skidor. Många åker på för hårda spann på klassiska skidor och får därigenom problem med ett säkert fäste. Lägg skidorna på golvet och stå på bindningen med all tyngd på en fot. Då ska du kunna trampa ut hela spannet. Du ska kunna klämma fast ett papper under spannet.

Två glidvallor

Belaget under skidan består av porös plast. Det gör att valla kan tränga in. Största delen av skidorna ska vallas med glidvalla.

Nya belag grundvallas enligt punkt ett till tre med en medelhård valla, ungefär minus fyra till minus tio.

– Du behöver bara två glidvallor, en för kallt och en för blött före. Tyvärr är det så att ju dyrare valla desto bättre glid, i alla fall när det gäller töföre.

Gör om steg ett till tre några gånger. Ju mer energi du lägger på detta desto bättre glid får du.

Det finns också flytande glidvalla som inte behöver värmas in. Den består inte av vax som andra vallor utan en polymer liknande den plast som belagen är gjorda av.

Fästzonen viktig

Det första du behöver göra för att få bra fäste är att rugga upp ytan på belaget under fästzonen, gärna med vattenfast sandpapper kornighetsgrad 100. Fästzonen sträcker sig från häldelen av bindningen och 30 till 50 centimeter framför foten.

På flerdagarsturer behöver du burkar med grundvalla, blå, lila och röd, samt tre klister, violett, universal och rött, för fäste. Dessutom kork vallaskrapa, försluten plastpåse med småtrasor indränkta i valla väck och en torr trasa.

När det är kallföre kan du låta fästvallan sitta kvar och bara förbättra den till nästa gång. Efter tre till fyra gånger eller när snöförhållandena förändras ska fästvallan skrapas bort med vallaskrapan. När du använt klister skrapas det också bort och det sista torkas bort med trasa och valla väck.

Inför sommarförvaringen ska du ta bort all fästvalla och lägga glidvalla över glidzonerna.