Regnställets anatomi

Regnställets anatomi

ÖPPNING Det är bra med en tvåvägs dragkedja i öppningen, då går det att öppna även nerifrån och ventilera bättre.

FICKA Fickorna får inte vara placerade så att de ger skav eller blir svåråtkomliga under ryggsäckens avbärarbälte.

ÄRMSLUT Ärmarna bör gå ner över händerna så att händerna hålls torra och varma.

HUVAN Den viktigaste detaljen, huvan, måste ge tillräckligt skydd mot regn även när det blåser. När du vrider huvudet ska huvan följa med.

BENSLUT Bensluten ska sitta åt om kängskaften så att inte fukt tränger in. Det håller vätan ute även när det är blött och genom lättare vad.

FÖRSTÄRKNING Ibland finns smarta förstärkningar där tyget är särskilt utsatt, som på insidan av vaderna.

TVÄTTA För att tyget ska släppa ut fukt krävs att det hålls rent. Tvätta enligt tvättanvisning i ett milt tvättmedel. De bästa säljs i friluftsbutikerna. Förvara regnstället upphängt på galge så håller det längre.

Efter många tvättar slutar grundimpregneringen fungera. Du märker det genom att regnet inte pärlar sig på tyget längre, utan sugs upp och utsidan blir fuktig och tung. Dags att återimpregnera. Impregneringar finns både i flytande form och som sprej.

MATERIAL Tygen i regnställen är vattentäta och andas. Ett tyg anses vara vattentätt när det tål en vattenpelare på minst 2 000 millimeter. Det kan dock krävas mer för att det ska hålla tätt vid aktiviteter då vattnet genom rörelser pressas mot tyget. Andningen är svårare att mäta. De testade materialen kan visa på andningsförmåga enligt olika mått. Alla är tillräckligt bra, men det som avgör andningsförmågan i slutänden är ändå plaggens skärning och ventilationsöppningar.

DETALJER Ventilation gör regnplagg luftigare och bekvämare. Någon har sagt att hälften av ventilationen i ett skalplagg sker genom väven och hälften genom ventilation i jacköppningen, i öppningar under ärmarna, i bensidor, genom jack-, ärm- och benslut. Det ligger mycket i det, för hur bra vävar plaggen än har upplevs de täta som plastpåsar vid svettiga aktiviteter.

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!