Bitch i bitches

Bitch i bitches

KAJAK Inför expeditionen runt nyzeeländska sydön tränar Babs - Barbro Lindman. Detta i tidvattenvågorna i "the Bitches", Wales. Det är något av det tuffaste man kan paddla.

Det är svårt att tro Babs när hon säger att hon kallas bitch. Genom sina expeditioner och äventyr vill hon inspirera andra att ta sig ut. Nu har hon tjuvtränat inför paddlingen runt Nya Zeelands sydö, den som startar i december. Träningen gjordes i "The Bitches" utanför Whitesand i Wales. Där finns tuffa tidvatten - bästa arenan att träna på.

På engelska kallas ett ställe där tidvattnet bilder den här typen av vågor för tidal race. Och "The Bitches" i södra Wales är ett av de mest kända. En amatörfilm på några av storbritanniens bästa paddlares konststycken här döptes till ”Havspaddling med svart bälte ”.

Namnet "The Bitches" kommer sig av en rad små klippor som sticker upp ur vattnet mellan fastlandet Pembrokeshire och ön Ramsey. Otaliga skepp har gått ett tragiskt öde till mötes här inklusive en livbåt. Här finns en uttalad och grund klipphylla där havet synligt plötsligt störtar flera meter medan det rinner över den. Sedan rullar vattnet tillbaka och formar en brant frontvåg som är ovanligt stabil för att vara en tidvattenvåg, eller tidal race.

Havets strömmar tar hög fart i tajta kanaler och mellan närliggande öar tack vare tidvattnet. Hastigheter på upp till 18 knop har uppmätts när det rinner över klippor alldeles under ytan.

I området finns flera tidvattenvågor som är betydligt snällare än "The Bitches".

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!