Kanel och Korint bor på Skansen

Kanel och Korint bor på Skansen

ROVDJUR I början av oktober togs två utmärglade lodjursungar om hand. Länsstyrelsen hade under flera dagar fått in tips om de övergivna ungarna i Rörvik söder om Älmsta i Norrtälje kommun. När djuren hämtades upptäcktes vad man trodde var ungarnas döda mamma i en sopsäck på samma plats och grovt jaktbrott misstänktes. Senare upptäckte Statens veterinärmedicinska anstalt att kroppen tillhörde en stor avlivad tamkatt, skriver Svensk Jakts nätupplaga. Ungarna tillfångatogs och fördes till sitt nya hem på Skansen.

- Ungarna har ätit ett och ett halvt kilo kött sedan i går kväll. De var utsvultna och åt allt som fanns. De är vansinnigt söta, sa Linda Askelund djurvårdsförman på Skansen till DN.se, dagen efter.

Hon sa också att lodjursungarna var i så pass dålig kondition att de aldrig kunnat överleva på egen hand och att deras mamma med säkerhet är död. Gissningsvis var ungarna fyra månader när de hittades.

Alla skansenungar döps i år till namn på K - den lilla prickiga honan har fått namnet Korint och hanen som är brunaktig Kanel. Skansen är deras hem tills länsstyrelsen bestämt vad som ska ske med dem.

Foto: Linda Askelund, Skansen

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!