Konstverk får inte kopieras

Konstverk får inte kopieras

BRANSCH Trangiaköken har drabbats av piratkopiering och nu hoppas Trangias vd Bengt Jonsson att det ska kunna stoppas. Och piratföretagen kan stoppas om köket blir klassat som konstverk.

Piratkopieringen blir ett allt större problem för många företag. Bengt Jonsson på Trangiakök har därför haft möte med Granskningsrådet för att försöka få köket designskyddat. Blir det så, betecknas produkterna som konstverk och eventuella kopieras stoppas i tullen eftersom de inte får importeras.

Fjällrävens jacka Dun Expedition är ett exempel på en produkt som klassats som konstverk och domen betydde att drygt tusen snarlika jackor som importerats från Kina förstördes.

I åtminstone 20 år har stormköken från Trångsviken kopierats.

- Kopiorna blir bättre och bätttre. Och de som finns isdag är nästan identiska med originalen. Piratföretagen använder bara en billigare och mjukare plåt och hakarna passar också sämre, säger Bengt Jonsson.

Bengt Jonsson har inget emot konkurrens.

- Det är svårt att konkurrera med företag som ägnar sig åt kopiering Det är tråkigt när kunderna tror att det är ett Trangia de köpt när det bara handlar om en dålig kopia. Det dåliga ryktet drabbar ju oss, menar han.

Ett normalkök som tillverkas av Trangia kostar cirka 600 kronor ute i handeln medan piratköken säljs för under halva priset.

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!