Rusta junior för vinter

Att vara ute med barn på vintern är en lek. Det knepiga är själva förberedelserna, att skaffa rätt kläder och prylar. Mycket av utrustningen går bra att hyra, men vinterkläder behöver alla barn oavsett var de bor. Rickard Fredriksson är trebarnspappa och sporthandlare på fjällanläggningen Årebjörnen i Jämtland.

Vi frågade honom vad man ska tänka på när man klär barn på vintern.

– När det gäller kläder ska du tänka på samma sätt som till dig själv – lager på lager: ett första lager som består av ett tunt underställ som transporterar svetten vidare till lager två, som är ett värmande skikt där tjockleken får bero på väder och aktivitet, och slutligen ett tredje lager som skyddar mot regn och vind och tas av om det är varmt.

De minsta barnen har ofta overall med ett foder som fungerar som värmande skikt. Välj en overall som har bra passform – extra tyg ger onödig tyngd och gör det svårt att röra sig. Balaclavan eller rånarluvan är ett oslagbart plagg för huvudet. Den får plats under en hjälm eller vindtät mössa och ger bra skydd för öron och hals. Klä händer med omsorg. Varmast och smidigast är ett par värmande fodervantar närmast huden med en tät skalvante utanpå. Fodervanten kan bytas ut mot en tunnare när det är varmt och mot en torr om den har blivit blöt. Vanten ska gå upp över ärmen och kunna dras åt.

Praktiskt är också säkerhetsband som gör att vantarna hänger med även när de tas av. För fötterna behövs det plats för tjocka sulor och sockar i skorna. En rejäl vinterstövel med östagbar innersko är praktisk, då hinner den torka till dagen därpå. Ju kallare temperatur desto tjockare iläggssulor, men aldrig så tjocka att det blir trångt och stoppar tillflödet av blod i fötterna. Välj strumpor och långkalsonger i andande material, gärna ull som värmer även när det är fuktigt. Småttingar under tre-fyra år sitter ofta i barnbärstol eller i dragpulka under längre skidturer. Fördelarna med pulkan är flera: Barnet somnar gott, det kan ligga ner utan att ryggen belastas, vilket är särskilt viktigt för barn som bara orkar sitta kortare stunder och barnet är skyddat från väder och vind. Barnbärstol är bra när barnet är vaket och vill kunna se sig omkring.

Tänk på

Utgå alltid från vad barnet klarar av både fysiskt och mentalt

Ha nära till bekvämligheter – låt uteaktiviteten hellre vara kort och kul än ett långt lidande.

Små barn uttrycker inte att de fryser – känn på dem och kolla efter köldfläckar i ansiktet.

Varma, svettiga barn blir snabbt kalla när de slutar röra sig.

Fyll på med mat och dryck ofta.

Var uppmärksam på apati; det kan vara ett tecken på nedkylning.

När barnen nått skolåldern kan de ofta själva åka skidor med på turen eller i längdspåret. Vilka längdskidor skolbarn ska ha är en fråga om kunskaps- och ambitionsnivå berättar Rickard Fredriksson som utrustat tusentals barn i sin butik. -Har man inte tävlingsambitioner är vallningsfritt ett bra alternativ, säger han. Barn åker ofta på skolan, dagis eller fritids och kan inte begära att personalen vallar åt dem. Samtidigt öppnar de nya tejpvallorna en värld till de vallningsbara skidorna, med bättre glid och fäste.

Det har min egen dotter Lisa på 12 år testat, och jag kan lova bra slitstyrka på tejpvallor. Nästan alla barnskidor har midja så att de svänger när man kantar dem. Det gör dem mer lättåkta i spåret, men framförallt utanför spåret. Utrustas barn med skidor som tvärtom är bredast på mitten så är de mer svårstyrda och risken är stor att de tröttnar. Att hyra skidor är ett bra alternativ om man ska åka mycket under en kortare tid, till exempel en fjällresa. Dels slipper man släpa på tungt bagage, dels kan man prova ut grejer som passar bra för tillfället. Ett barn kan ju växa två skostorlekar under en säsong.

SNYGGT ÄR RÄTT

För att barnen ska vilja klä sig rätt gäller det att plaggen är både snygga och funktionella.

– Förr fanns det ju bara svarta och marinblå funktionsplagg, säger Rickard Fredriksson. Men nu finns det mycket att välja på i glada färger, rolig design och mönster som tilltalar barn. Som förälder är det bara att nicka igenkännande till motivationsfaktorn som finns i rätt utseende, samtidigt som vissa barn tvärtemot är likgiltiga inför det yttre, det som räknas istället är att snabbt ta sig ut! Hur tidigt barn kan lära sig att åka skidor eller skridskor är individuellt. Det handlar om motorisk utveckling, men också om motivation, något som brukar komma när kompisen eller syskonet visar att de kan.

Skridskotillverkaren Skyllermarks konstaterar att fyraåringen kan åka långfärdsskridskor kortare sträckor. Om det är vingligt kan det vara bra med det extra stöd ett par slalompjäxor ger.

Deras modell Isa Barn fungerar från skostorlek 28-34 och har rembindning. För mer stabila och lite äldre barn finns Birka Ungdom vars bindning fungerar med vanliga vinterkängor. Bladlängden är 41 eller 43 centimeter. En annan modell för barn är Holländska Zandstra vars rembindning passar till rejäla vinterstövlar eller kängor. Förberedelserna hemma kan vara lika kul som själva turen. Utrusta barnen med spännande läsning om vildmarken. Ica Bokförlag ger ut böckerna »Första Vildmarksboken« och »Första Överlevnadsboken« som innehåller intressanta grejer, som till exempel blödande frakturer eller hur man bygger ett gömsle att skåda djur från.

Ungdomar behöver motivation för att vilja följa med på familjeäventyr. En bra början är att förse dem med rätt typ av skidor oavsett om det handlar om en mer utmanande tur på fjället eller en kortare tur i björkskogen.

– Turbegreppet har förändrats mycket de senaste tio åren, säger Rickard Fredriksson. Idag anser många att milspåret är turåkning. På den typen av tur, det vill säga sol- och apelsinturen, fungerar vanliga vallningsfria skidor bra. Men när turen innefattar åkning på is eller skrå krävs stålkant. Norrmännen, som har en annan turtradition än oss, tillverkar denna typ av skidor och märkena Madshus och Åsnes har turskidor med stålkant för barn. Generellt gäller att en bredare turskida kräver en stabilare sko och för en längre fjälltur måste också skon vara varm.

INGA FLER TÅRAR

På vintern är ögonen utsatta för kalla vindar, yrande snö och stark sol. Barn har känsligare ögon och inte heller samma förmåga som oss vuxna att själva känna efter och koppla samman obehagen med yttre omständigheter.

Skydda därför barnens ögon med skid- och solglasögon. Inte bara ögonen, utan även huden är känsligare på barn. Använd rikligt med solskyddskräm på vårvintern. Solen är förrädiskt stark och refl ekteras mot snön. Ännu mer lömskt är det att man inte känner hur mycket solen bränner när det är kallt i luften.

SMART KLÄDD

Även större barn och ungdomar behöver funktionella plagg när det stormar på fjället. Woolpower, som tidigare hette Ullfrotté, erbjuder sina plagg i olika storlekar från barn till vuxen, de fl esta också i olika tjocklekar. Fördelen är att de kan tvättas i 60 grader, något som är särskilt bra när det gäller balaclavan som man andas genom med näsa och mun. Lyssna med skepsis på vad som fungerar för andra då det handlar om olika individer. Utgå istället från egna erfarenheter och barnens önskemål och sätt inte ribban för högt. Det kan till exempel vara idé att testa vinteraktiviteterna nära en turiststation innan du ger dig ut och bivackerar mitt på fjället med hormonstinna tonåringar.

Fjälltur – Javisst!

Det är inte alltid lätt att få med sig ungdomar på fjällturer, men det fi nns knep som får dem att villigt packa och bäradet som krävs på turen. Knepen som överlistar ungdomarna:

Låt dem ta ledigt från skolan

Bjud med en kompis

Låt dem ta med sin Gameboy eller iPod

Visa allt godis ni kommer att ta med

Lär dem tända köket och använda det

Ge dem ansvaret att med dina råd välja mat

Ge dem en ny friluftspryl som är cool i deras ögon

Av: Erika Willners

Rusta junior för vinter Rusta junior för vinter Rusta junior för vinter