Sköna skor

En vanlig dag tar vi över 10 000 steg. Med 26 olika ben, ett antal ligament och 250 000 svettkörtlar som producerar en dryg deciliter svett per dygn är en fot en minst sagt komplicerad konstruktion och dessutom en förutsättning för alla former av friluftsliv. Ändå väljer många usla strumpor till dyra kängor och beklagar sig över krånglande fötter. Platta, breda, smala eller höga – våra fötter är olika. Det är självklart att vi väljer skor med hänsyn till dessa förutsättningar men ofta stannar det där och resultatet är skavsår, blåsor, liktornar, förhårdnader, vikskador, smärtor i fotsulan, nageltrång och blånaglar – skador som kan totalförstöra en upplevelse och som i många fall går att åtgärda med enkla medel.

DET BÖRJAR MED RENA FÖTTER

Klipp naglarna, men kör inte med ekonomiklippningsvarianten där man klipper av så mycket det bara är möjligt. Alltför korta naglar kan leda till nageltrång. För långa naglar å andra sidan leder inte sällan till blånaglar i och med att nageln slår mot skons tådel. Förhårdnader runt häl och fot åtgärdas med fotbad och fotfil. Liktornar består av död hud som trycks samman och bildar ett horn eller en tagg som växer in mot benet och kan göra rejält ont. Orsaken är skor som klämmer och som inte är rätt anpassade efter din fot. Lösningen är att byta skor eller lästa om (trycka ut) skon hos en skomakare så att trycket elimineras. – En lästning kostar 100 till 150 kronor och vi fortsätter tills det blir perfekt, säger Marcus Danielsson, expert på fötter på Kängspecialisten i Stockholm. På apoteket finns liktornsmedel som luckrar upp förhårdnaden. Vid komplicerade fall kan man få hjälp att skära bort en liktorn hos en fotterapeut.

NÄRMAST FOTEN

Det finns en djungel av material i handeln. Ull, syntet, bomull och även silke används i olika blandningar eller var för sig. Det är framförallt två material som är lämpliga för vandraren, och det är ull och syntet.

Ull finns i många olika kvaliteter där merinoullen anses vara den bästa. Ull har goda värmeegenskaper och värmer även i blött tillstånd, fibern suger dock upp vatten och de fukttransporterande egenskaperna är inte lika bra som i syntet. Syntet, ofta varianter av polypropylen, suger i princip inte upp vatten alls och transporterar snabbt bort fukten från foten på samma sätt som ett underställ i syntet.

Men materialet binder dålig lukt och värmer sämre. För den som svettas mycket om fötterna är en kombination av ull och syntet en god idé, med en tunn syntetstrumpa närmast foten och en ullstrumpa utanpå.

Den vanligaste kombinationen för kängor är två ullstrumpor som används tillsammans. När du funnit en kombination som fungerar för dina fötter och kängor, köp då upp dig på ett antal extra par strumpor så att du inte behöver använda dig av någon tjockare eller tunnare kombination som ofelbart ger fötterna skavsår på långa turer.

– Ett bra tips om man har problem med sina fötter är att packa ner några extra par strumpor på vandringen, byta var tredje timme och låta det använda paret hänga på tork utanpå ryggsäcken. Torra fötter är det absolut bästa sättet att undvika skavsår och blåsor, säger Marcus Danielsson.

UNDER FOTEN

Innersulor som är specialanpassade efter din fot förhindrar skavsår och andra skador. En bra innersula är fast och ger stöd åt foten. De mjuka tunna varianter som i regel följer med när du köper ett par kängor är för många otillräckliga. En sko och sula som inte ger rätt stöd och balans ökar påfrestningen på framförallt fötter, anklar och knän vilket i sin tur kan leda till skador, trötthet och förslitningar.

En sula fyller även funktionen att den »låser« foten i rätt position vilket minskar risken för friktion och att skavsår därmed uppstår. Det finns även sulor med inbyggt pronationsskydd, som förhindrar att hålfoten faller inåt i steget. Det finns flera modeller på marknaden. En del fixar man enkelt till själv hemma vid köksbordet medan du som har lite större problem kan få hjälp med tillpassningen i en välsorterad käng- och skobutik. Sulor från Superfeet kostar exempelvis mellan 400 och 600 kronor. För dig som har riktiga problemfötter är det i regel inlägg tillverkade av en ortoped som gäller, och då kostar det mellan 1 200 och 3 500 kronor.

– För att riktigt få foten på plats i skon kan man också fixera hälen med hjälp av hälgrepp, små klisterlappar i olika material, som placeras runt hälen på skons insida, säger Marcus Danielsson. Hälgrepp kostar bara några tior och finns i de flesta skobutiker.

SNÖRNING

Få bryr sig om att anpassa snörningen för att undvika problem. Under vandring uppför mår fötterna i allmänhet bättre om man släpper efter lite på snörningen över vristen. Då minskar påfrestningen på hälsenan. Utför gäller det att dra åt snörningen över vristen så att tårna inte slår i framkanten av skon.

Har man problem med framdelen av foten kan man låta snörningen vara helt lös över tårna, låsa skosnörena med en knut mitt på foten där det passar och sedan snöra upp över vristen som vanligt. Störs du av trycket från själva knuten kan du snöra skon hela vägen och sedan gå tillbaka samma väg med snörningen och placera knuten där det känns bättre.

Av: Kalle Grahn