Välj rätt strumpa

KÄNSLAN ÄR ALLT för välbekant. Gårdagens blåsor på hälarna har spruckit och kängan gnager obarmhärtigt i varje steg. Nästa gång lovar du dig själv ett utprovat par skor i kombination med bra strumpor

– Det är inte alla som begriper hur viktigt det är med strumpor, säger Tage Olander, leverantör för varumärket Bola som tillverkat strumpor i snart trettio år. Många köper kängor för 2 000-3 000 kronor men tycker att strumporna ska vara gratis. Med en dålig strumpa spelar det ingen roll hur bra skon är.

Tekniska strumpor skyddar foten och skapar ett bekvämt klimat inuti skon. Materialet drar fukten från foten till strumpan. Samtidigt ska den bibehålla det loft, eller skikt av luft, som strumpans material bildar. Det är förutsättningen för att vi ska hålla värmen och för att foten ska skyddas mot skav.

Genom andra skikt av kläder kan fukten avdunsta, till exempel genom en jacka eller ett par byxor. Men skor är täta och det är därför kvaliteten på strumpan är extra viktig.

– Fokus på andning har förflyttats från att gälla för skor till att gälla för strumpor, säger Marcus Danielsson som säljer både strumpor och skor i butiken Kängspecialisten på Luntmakargatan i Stockholm.

– Vi rekommenderar en tunn liner-strumpa i Coolmax, eller ullmaterial om man är frusen, närmast foten, fortsätter Marcus Danielsson. Den transporterar fukten till nästa skikt som kan vara en vandringsstrumpa med stor andel ull i materialet. Antingen är det tjock frotté bara under foten eller runt om. Det beror på hur frusen personen i fråga är, men också på hur skon passar på foten. Vi rekommenderar hellre en strumpa som är tjock runt om och fyller ut kängan till någon med smal fot, än en tunnare och svalare strumpa.

Smarta material

Ull, syntet och silke i olika blandningar används i funktionsstrumpor. Det beror på att deras fibrer suger upp fukt. Nackdelen med ull är att den tappar formen när den blir våt. Därför blandas ull med syntetfibrer som bibehåller formen, strumpan blir mer hållbar och tål att tvättas i 40 eller 60 grader. Att ull värmer är allmänt känt. Ull till och med alstrar värme när den suger upp väta. Men när ullen är mättat med vätska kyler den, precis som alla andra fibrer – syntet, bomull och silke. Ytterligare en vinst med ull och silke är att de inte luktar illa, tack vare ämnen som är självtvättande och ”tar hand om” utsöndringar som i syntetmaterial skapar otrevliga odörer. Däremot kan ull och silke avge en alldeles egen lukt, som av vått får.

Eftersom barn och kvinnor fryser mer än män är det än mer angeläget för dem att köpa kvalitetsstrumpor. Risken är stor att barnfamiljen väljer att handla billiga förpackningar med strumpor som ofta är i bomull. Satsa hellre på få par i hög kvalitet för de tillfällen då man verkligen vistas ute, och använd billigare sockor till vardags inomhus.

Att tekniska funktionsstrumpr kostar mer än vanliga strumpor har sin förklaring.

– Tillverkningsprocessen är dyr för strumpor med olika tjocka zoner, säger Marcus Danielsson. Och tack vare materialblandningen, som ofta är runt 70 procent ull och resten syntet, håller de länge – vi har inte haft en enda reklamation på tre år.

Ur stickmaskinerna kommer färdigstickade tuber som ofta har en ribbstickad bendel, en häldel och sula som är frottéstickad och en ovandel i platt- eller våffelstickning. Andra stickar sin fotdel helt i frotté vilket ger en mer värmande strumpa. Till slut behövs bara en söm över tådelen och det lilla plagget är färdigt.

Även råvaran är dyr i strumporna. Många tillverkare använder sig av fin merinoull som sticks mindre än andra ullfibrer.

För tjugo år sedan dominerade tubsockor i bomull, tubsockor i frotté för slalomåkare och Ullfrotté marknaden för sportstrumpor. Sedan började flera tillverkare att få upp ögonen för ullmaterial. Först ut med olika tjocklekar i olika zoner var det amerikanska märket Thorlo vars affärsidé är att tillverka USAs bästa strumpor. Idag finns det läkare som rekommenderar Thorlos strumpor till patienter som gjort kirurgiska ingrepp på sina fötter. Thorlo säljs idag på den svenska marknaden liksom en rad andra märken med olika idéer om material och utförande i strumporna. Lundhags har länge sålt ullstrumpor intimt sammankopplade med deras kängor. Detsamma gäller många andra kängmärken. ”Köp ett par kängor och du får två par funktionsstrumpor till priset av ett.” Och det är ingen dålig investering.

Efter att ha pratat med butiker och leverantörer, men främst efter att ha använt strumporna själva, kan Uteredaktionen bara konstatera att en strumpa som kostar hundra till tvåhundra kronor är en bra investering. Det är inte bara det att den håller foten torr, varm och hel. Den ger också komfort i form av stötdämpning. Och så håller den. Vi har inte kunnat långtidstesta några andra strumpor än Ullfrottés, som idag också går under namnet Klar. Deras tunnaste kvalitet, 200 g/m2, har hållit genom åtta års idogt användande, till vardags och på tur. De har tvättats minst 300 gånger i 60 grader, och är de enda strumpor vi använt som hållit för dylik behandling. Andra funktionsstrumpor med hög ullhalt har inte hållit lika bra utan har fått hål under trampdpynorna efter betydligt kortare tids användning och mildare tvättförfarande.

Det leder till slutsatsen att om du hittar riktigt bra strumpor till dina kängor och ändå börjar få skavsår så är det dags att byta skor. Men behåll strumporna!

Samtliga märken utom Klar Ullfrotté tvättas i 40 grader. Ju högre halt av ull strumporna innehåller desto varsammare ska de tvättas, använd ulltvättmedel och tvätta i maskinens ulltvättprogram.

Klar Ullfrotté tvättas i 60 grader. Det är ett grundkrav från svenska och norska försvaret och andra av tillverkarens stora kunder. Klar Ullfrotté kan också torktumlas i låg värme.

Syntetmaterial kan gärna ligga i blöt innan de tvättas. Det minskar risken för att dålig lukt sätter sig i plaggen.

Av: Erika Willners

Välj rätt strumpa Välj rätt strumpa